Ladenplan als alternatief cataloguswoning

Ladenplan als alternatief cataloguswoning

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-12-2010

Prijsvraagidee Pick ’n Place van Space & Matter, wil ladenplannen van architecten in een database zetten. Pas als een consument een woningontwerp eruit pikt, ontvangt de architect een vergoeding. Deze manier van werken is beslist ‘not done’ onder architecten hoewel het een alternatief is voor de verfoeide cataloguswoningen.

Het juryrapport schrijft over Pick ’n Place: Consumenten krijgen kwalitatief hoogwaardige woontypen voorgelegd bij Pick ’n Place. De inzending is omschreven als cataloguswoningen 2.0. Door naast gevelbeelden modulaire plattegronden aan te bieden, worden consumenten heldere keuzes geboden en worden geen hoge eisen gesteld aan de huizenkopers op het gebied van ontwerp- en ontwikkelprocessen.

Pick ’n Place (Red Concepts, Luke Bruins & space&matter, Sascha Glasl) wint vanwege de nieuwe dynamiek die tot stand wordt gebracht door ontwerpers uit te dagen architectuur te realiseren die consumenten aanspreekt. Ook van ontwikkelaars vraagt dit een andere houding. Marktwerking met een centrale rol voor consumenten komt op deze manier sterk naar voren. De inzending is sterk in consumentgerichtheid.”

Jaren ’30 woningen
Marthijn Pool, partner bij Space & Matter: “Een eigen huis bouwen kost mensen veel tijd en geld. Onze prijsvraaginzending is een zoektocht naar andere mogelijkheden en bindt tegelijkertijd de strijd aan met de catalogusbouwers, die een vast proces voor een vaste prijs kunnen bieden en stiekem ons hele land volbouwen met jaren ’30 woningen.”

Pool roept architecten op om hun ladenplannen in een database te zetten en als ze gekozen worden, ontvangen ze hun geld. Dat is zwaar ‘not done’ onder architecten en dat vindt Pool raar? “Architecten sturen wel met 300 tegelijk een ontwerp in voor een prijsvraag en dan is de kans op bouwen veel kleiner.”

Uniek ontwerp
Pool heeft zo zijn twijfels bij unieke ontwerpen die architecten maken voor een uniek persoon.” Nu is architectuur in woningbouw een luxeproduct, weggelegd voor een elite, maar het zou toch veel aardiger zijn om architectuur ook voor een veel bredere laag van de markt bereikbaar te maken?”

Waarom architecten dan toch met zo’n voorstel komen, staat in een interview met Space & Matter in ArchitectuurNL 10. Klik hier voor een gratis exemplaar.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.