Lage aanbiedingen bij aanbestedingen

Lage aanbiedingen bij aanbestedingen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2009

In deze economische moeilijke tijden ontvangt de BNA signalen over zeer scherpe inschrijvingen op Europese aanbestedingen. Inschrijvingen beneden de kostprijs zijn geen uitzondering. De BNA is beperkt in zijn mogelijkheden deze prijzenslag een halt toe te roepen. De Mededingingswet verbiedt brancheorganisaties als de BNA namelijk adviezen of aanbevelingen te doen over te hanteren prijzen en tarieven. Maar aanbestedende diensten hebben wel de juridische mogelijkheid opheldering te vragen in geval van een abnormaal lage inschrijving en deze inschrijving zelfs af te wijzen. Leden kunnen de aanbestedende diensten op deze mogelijkheid wijzen.

Lage inschrijving
Het is inschrijvers bij een aanbesteding wettelijk niet verboden een abnormaal lage inschrijving te doen. Een dergelijke inschrijving is ook niet zonder meer ongeldig. Maar het is wel van belang dat de inschrijver de opdracht deugdelijk kan uitvoeren. Om deze reden is in de aanbestedingsregelgeving voorzien in de mogelijkheid voor de opdrachtgever om een abnormaal lage inschrijving af te wijzen, wanneer zij twijfelt aan de kwaliteit van de te leveren dienstverlening (artikel 56 van het Besluit van aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten). Voordat zij hiertoe overgaat, moet de betreffende inschrijver om een verduidelijking van zijn inschrijving zijn gevraagd. Leden die in een aanbesteding geconfronteerd worden met een abnormaal lage inschrijving van andere inschrijvers, kunnen de aanbestedende dienst dus wijzen op deze bevoegdheid en aanraden hiervan gebruik te maken. Op deze manier kan worden voorkomen dat in de uitvoeringsfase problemen ontstaan doordat de inschrijving te laag is gebleven.

Wettelijk geen advies geven
De BNA mag wettelijk dus geen advies geven over de te hanteren (minimum)prijs. Doet de BNA dit toch en overtreedt zij daarmee de Mededingingswet, dan kunnen de Nederlandse en Europese Mededingingsautoriteit hoge boetes opleggen en kunnen benadeelde partijen schadevergoeding vorderen. Bovendien kan een overtreding leiden tot negatieve publiciteit die afbreuk doet aan de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de branche.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.