Lancering Rietveld iPhone-applicatie

Lancering Rietveld iPhone-applicatie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-07-2010

Donderdag j.l. is het Rietveldjaar van start gegaan met de lancering van de gratis Rietveld Architecture iPhone-applicatie. Niet veel mensen weten dat de Utrechtse architect en meubelmaker Gerrit Rietveld naast het bekende Rietveld Schröderhuis meer dan 100 gebouwen heeft gerealiseerd in heel Nederland. Alle nog bestaande gebouwen en woonhuizen zijn vanaf nu terug te vinden met behulp van de Rietveld Architecture applicatie voor de iPhone, die gratis te downloaden is. De Rietveld Architecture iPhone-applicatie is een initiatief van het Centraal Museum Utrecht in het kader van het Rietveldjaar 2010 en is ontwikkeld door Makayama.

Rietveld Architecture iPhone-applicatie
Door middel van GPS worden de meest dichtstbijzijnde Rietveldgebouwen en -huizen getoond en kunnen verschillende routes langs de gebouwen in stad en provincie worden gevolgd. Het Centraal Museum heeft routes samengesteld variërend van een route door de stad Utrecht tot routes door Noord-Brabant. Elk project wordt toegelicht met een beschrijvende tekst, de adresgegevens en twee foto’s: één van het gebouw zoals het er nu uitziet en één van het gebouw zoals het door Rietveld in eerste instantie is ontworpen. Onder de gebouwen bevinden zich natuurlijk het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht, woon- en zomerhuizen voor particulieren, winkels, musea, bedrijven en uitbreidingswijken uit de jaren 50. De meeste gebouwen en huizen van Rietveld zijn nog steeds in gebruik. Al deze Rietveldgebouwen zijn verenigd en op de kaart gezet in deze gratis applicatie. Alle projecten kunnen ook per stad worden gerangschikt en een biografie van Rietveld is eveneens onderdeel van de applicatie.

Makayama
Makayama is een uitgever en ontwikkelaar van mobiele applicaties, gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf maakt innovatieve apps voor smartphones, waaronder de iPhone van Apple. Makayama brengt deze applicaties zowel in eigen beheer op de markt, als in samenwerking met derden.

Het Rietveldjaar
Het Rietveldjaar is een festival met een multidisciplinair karakter om een divers publiek te interesseren voor het leven en gedachtegoed van Gerrit Rietveld. Er wordt daarom samengewerkt met verschillende partners zoals onder andere het Nederlands Filmfestival, Premsela, bewoners van Rietveldhuizen, Armando Museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Utrecht Manifest, Dick Bruna, C-Mon & Kypski, Universiteit Utrecht, TU Delft, het Nederlands Architectuur instituut (NAi) en het van Gogh Museum. Het hoogtepunt van het Rietveldjaar wordt gevormd door de tentoonstelling Rietvelds Universum die van 20 oktober 2010 tot en met 30 januari 2011 te zien is in het Centraal Museum. Kijk hier voor het volledige programma.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.