Landgoed Elswout na anderhalve eeuw geopend

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Landgoed Elswout na anderhalve eeuw geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-06-2023

Begin juni vond de feestelijke opening plaats van landhuis Elswout. Bijna anderhalve eeuw na de start van de bouwwerkzaamheden werd het voltooid. Ondernemer Luigi Prins (Cobraspen Groep) bouwde het rijksmonument af volgens de originele negentiende-eeuwse interieurtekeningen van architect Constantijn Muysken.

De openingsceremonie werd opgeluisterd door een spetterende show en vormde daarmee een passend slot van een drie decennia omspannend passieproject: het levenswerk van eigenaar en vastgoedinvesteerder Luigi Prins. Hij bouwde het landhuis af naar het ontwerp van de negentiende-eeuwse eigenaar Willem Borski III en diens architect Constantijn Muysken.

“Wat in de jaren negentig van de vorige eeuw begon als een ambitieus plan om landhuis Elswout af te bouwen, bleek een langjarige proef van volharding”, blikt Prins terug. “Gesterkt door de visie van Borski en Muysken hebben we het onmogelijke nu toch weten te realiseren en is het resultaat alle tijd, kosten en hoofdbrekens meer dan waard.”

Geschiedenis

Het oorspronkelijke landhuis op buitenplaats Elswout dateert uit 1633 en heeft verschillende eigenaren gekend. In de negentiende eeuw kwam het tot grote bloei onder drie generaties van de handels- en bankiersfamilie Borski. De laatste Borski van Elswout – Willem Borski III – had grootse plannen voor het landhuis en gaf architect Constantijn Muysken opdracht tot de bouw van een Italiaans paleis. Het project kwam echter stil te liggen na zijn plotselinge dood in 1884. Elswout bleef onafgebouwd en meer dan een halve eeuw lang stonden enkel de vier gevels overeind.

In WO II hebben de Duitsers het pand geconfisqueerd en van vloeren en een dak voorzien, zodat het landhuis in de strijd kon worden ingezet. Weer een kwart eeuw later, in 1970, kwam het landhuis in bezit van Staatsbosbeheer. Voor een symbolisch bedrag van 1 gulden verkocht Staatsbosbeheer landhuis Elswout vervolgens rond de eeuwwisseling aan Cobraspen Groep, dat uiteindelijk in 2004 startte met de afbouw in de door Willem Borski III beoogde stijl. Daartoe nam Luigi Prins de originele interieurtekeningen als uitgangspunt, die hij na intensief archiefonderzoek bij een van de nazaten van de familie Borski had teruggevonden.

“Met de tekeningen van Muysken als leidraad hebben we nu, bijna honderdveertig jaar later, de droom van Willem Borski III weten te verwezenlijken”, aldus Luigi Prins. “Door vast te houden aan onze eigen visie en overtuiging hebben we zo de negentiende-eeuwse grandeur van Elswout alsnog voor volgende generaties neer kunnen zetten.”

Prins heeft het monumentale landhuis inmiddels in gebruik als hoofdkantoor van Cobraspen Groep.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.