Landhoofd Nijmegen in oude luister hersteld

Landhoofd Nijmegen in oude luister hersteld

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-07-2009

Afgelopen zaterdag is het gereconstrueerde monumentale landhoofd bij de Nijmeegse spoorbrug officieel opgeleverd. Het rijksmonument is ontworpen in 1878 door Pierre Cuypers, ook bekend als architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Met de reconstructie krijgt Nijmegen een beeldbepalend gebouw terug dat als enige in zijn soort bewaard is gebleven.

Stadspoort
Het landhoofd, dat is gebouwd in de vorm van een middeleeuwse stadspoort compleet met ronde traptorentjes, diende oorspronkelijk ter bescherming en verdediging van de spoorbrug.Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers de bovenste verdieping gedeeltelijk afgebroken om hier afweergeschut te kunnen plaatsen. Na de oorlog is de beschadigde derde verdieping geheel gesloopt. Ook de torentjes werden hierbij verwijderd.

Nu zijn de torens herbouwd aan de hand van de oorspronkelijke bouwtekeningen en historische foto’s. Twee torenspitsen van bijna vier meter hoog met daarboven op een beeld van een ridderfiguur vormen de kroon op het monument.

Kosten
Het torenmonument is eigendom van ProRail. De restauratiekosten van in totaal 1.200.000 euro zijn betaald door het ministerie van Verkeer & Waterstaat, ProRail en de gemeente Nijmegen. Verder is er een Efro subsidie toegekend.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Nijmegen herstelt zeldzame stadspoort

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.