Landroof & de casus Gardens of Delights (Rijswijk)

Landroof & de casus Gardens of Delights (Rijswijk)

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-03-2008

Het VPRO-programma Landroof biedt een bonte verzameling van burgerprotesten tegen de verrommeling van het landschap. Het programma Landroof gaat over plekken in Nederland, die dreigen te worden verziekt of er slecht aan toe zijn. Een van die plekken is het Gardens of Delights-project in Rijswijk.

De casus
De gemeente Rijswijk (ZH) wil twee woontorens van 115 en 75 meter hoog realiseren aan de rand van het Rijswijkse bos. Ter vergelijk: deze torens zijn hoger dan de Domtoren in Utrecht. Daarmee drukken beide torens hun stempel op het omringende landschap. In de wijde omtrek zijn er geen gebouwen van die hoogte.

De meeste inwoners zijn tegen, maar de gemeente kan niet meer terug uit financiƫle overwegingen en vanwege toezeggingen aan de projectontwikkelaar. Een van de redenen om twee hoge torens te bouwen is dat men het bos dan nog kan zien, zo stelt de gemeente. Laagbouw voor hetzelfde aantal woningen zou het zicht ontnemen.

De burgers wijzen op het feit dat er uiteindelijk 183 bomen worden gekapt, terwijl er geen plaats is om bomen te herplanten. Wel wordt ter compensatie het Rijswijkse bos opgeknapt. De projectontwikkelaar is alvast begonnen met adverteren voor wonen aan een fraai groengebied.

Het succes
Het programma Landroof heeft aandacht geschonken aan de casus. En bovendien moest de Raad van State nog een uitspraak doen. Deze is in het voordeel van de bewoners uitgevallen. Rijswijk krijgt voorlopig geen woontorens op de plaats van het oude stadhuis. De Raad van State houdt de bouw tegen omdat de gemeente fouten heeft gemaakt. Voor veel buurtbewoners is de uitspraak een overwinning.

Bron: VROM

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.