Landschapsarchitect Frank Meijer wint Cultuurprijs Noord-Brabant 2023

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Landschapsarchitect Frank Meijer wint Cultuurprijs Noord-Brabant 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-02-2023

Half februari werd bekend gemaakt dat Frank Meijer uit ’s-Hertogenbosch de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant krijgt. De jury roemt zijn beheerste en verhalende omgang met gebouwd en landschappelijk erfgoed. De prijs, waaraan een bedrag van € 10.000 is verbonden, wordt op een nader te bepalen tijdstip uitgereikt door commissaris van de Koning Ina Adema.

Het oeuvre van Frank Meijer is omvangrijk en divers. Sinds 1980 tekende hij voor meer dan honderd projecten. Als mede-oprichter van ontwerpbureau MTD landschapsarchitecten, de voortzetting van het gerenommeerde bureau Buys en Van der Vliet, bouwde hij voort op het ‘handschrift’ van voorganger Pieter Buys.

Tijdloze rust

Meijers ruimtelijke composities zijn even eenvoudig als trefzeker. Zijn ontwerpen voor stadscentra, universiteitscampussen, wegen en luchthavens hebben een tijdloze rust en zijn sterk door de context geïnspireerd. In Brabant is dat onder meer terug te zien in de Stadswalzone en het Zuiderpark van ’s-Hertogenbosch, Moerenburg en de binnenstad van Tilburg, de campus van de Technische Universiteit Eindhoven en entreeplein en boulevard van Eindhoven Airport. Buiten Brabant draagt het dakbos op het Collectiegebouw in Rotterdam Meijers’ signatuur, gerealiseerd in samenwerking met architectenbureau MVRDV.

De meesterhand van Frank Meijer is het scherpst te zien in zijn werk voor vestingwerken, parken, museumtuinen en archeologische terreinen. Daar koppelt hij het verhaal van de plek op een aanstekelijke manier aan de gebruikers van nu. Een notenboom of schriftuur in steen vormen in deze projecten zijn handtekening.

Opvallend is dat Meijer zich ook bij de realisatie van deze langdurige en complexe projecten betrokken en vasthoudend blijft tonen. ‘Met zijn stilistisch zeer consistente werk heeft Frank Meijer het aanzien van de Nederlandse natuur en cultuur verrijkt’, aldus juryvoorzitter Jan Baan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.