Landschapsprotheses van Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk

Nieuws

Landschapsprotheses van Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk

Door: Jacqueline Knudsen | 24-05-2013

De Nieuwe Arcadische Route (NAR) is een kunstproject dat letterlijk en figuurlijk de verbindende schakel gaat vormen tussen drie andere deelprojecten binnen het grootschalige project Kunst aan de A50. Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk hebben samen voor de NAR diverse landschapselementen ontworpen. Bij Paalgraven wordt nu een door deze kunstenaars ontworpen loopbrug gerealiseerd onder het viaduct (Graafsebaan).
Langs het nieuwe deel van de snelweg A50, tussen Oss en Eindhoven is een een grootschalig kunstproject georganiseerd waarin wordt samengewerkt door de acht A50 gemeenten, de provincie Noord-Brabant, RWS, SKOR en bkkc. bkkc voert de projectleiding in opdracht van de speciaal in het leven geroepen Stichting Kunst aan de A50. Binnen het project zijn vier kunstwerken opgenomen, uitgevoerd door verschillende kunstenaars: Shadows of Son Heath, De Ark van Paalgraven, Navel in de Oermaas en de Nieuwe Arcadische Route.

Landschapsprotheses

De NAR is in hoofdzaak gesitueerd in het snelweglandschap. De ambitie is om een fijnmazig, beeldend zwerfnetwerk te ontwikkelen voor het langzame verkeer, dat verbonden is met de snelweg. De NAR zoekt deze levensader steeds op, maar leidt er de gebruiker ook weer van weg om de stilte en rijkdom van de omliggende streek in zich op te kunnen nemen. Het routeontwerp maakt gebruik van bestaande wandel- en fietsknooppuntennetwerken, maar stimuleert en faciliteert vooral het zwerven en ontdekken.
Een netwerk van landschapsprotheses – die door beeldend kunstenaars Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk zijn ontworpen – stimuleren bezoekers door het landschap te struinen. De landschapsprotheses zijn hulpmiddelen – overstapjes voor omheiningen, vlonders, bruggetjes en trekveren voor waterlopen – die het wandelaars en fietsers mogelijk maken diep door te dringen in het landschap. De protheses zijn geïnspireerd op schetsen en kennen een tekenachtige opbouw. Ze worden gemaakt van cortenstaal, dat zal gaan roesten. Samen vormen protheses een modulair toepasbaar systeem, dat lokaal geproduceerd kan worden. De elementen in de toolkit kunnen telkens op een specifieke plek worden aangepast en bieden de wandelaar de mogelijkheid de meest voorkomende hindernissen in het landschap te nemen. De landschapsprotheses dragen het karakter van eigentijdse kunstobjecten. Van wezenlijk belang is dat deze kunstobjecten ook als oriëntatiepunt en informatievoorziening fungeren.

Prothese+ bij Paalgraven

Naast deze toolkit kunnen voor specifieke plekken zogenaamde protheses+ ontwikkeld worden. Een opdrachtgever (een gemeente bijvoorbeeld) kan opdracht verlenen tot het realiseren van deze protheses. De protheses+ zijn qua vormentaal identiek aan de toolkit, maar vereisen een ontwerp op maat. De eerste prothese+ wordt – i.s.m. Rijkswaterstaat en de gemeente Oss – gerealiseerd bij de route Paalgraven/Maashorst, in Oss. Doel van deze loopbrug bij het viaduct is o.a. om het natuurgebied de Maashorst te laten aansluiten bij de archeologische site Paalgraven. De vlonder bij Paalgraven rust op het gebogen beton in het viaduct en krijgt een lengte van 85 meter. Het werk is in april van start gegaan en moet in juni zijn afgerond en wordt uitgevoerd door het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur in Tilburg.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.