Langste houten fietsbrug van Europa ligt in Groningen

Nieuws

Langste houten fietsbrug van Europa ligt in Groningen

Door: Petra Starink | 02-02-2021

In Oldambt in Groningen is de langste houten brug voor fietsers en wandelaars geopend. De Pieter Smitbrug, een ontwerp van architect Nol Molenaar is 800 meter lang, 3,5 meter breed en bestaat uit 4 gecombineerde bruggen. De brug loopt over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af.

Brug van duurzaam tropisch hardhout

Het 800 meter lange bouwwerk verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Vliegroute van vleermuizen

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Opening van brug

Met de opening van de brug kunnen inwoners vanuit de Blauwestad makkelijker in Winschoten komen. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer. Door de coronamaatregelen is de opening van de brug op 1 februari 2021 in stilte gevierd. Wel werd er een speciale video van de opening gemaakt. Zie hieronder.

Brug vernoemd naar oud burgemeester

De Pieter Smitbrug is een project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. De brug is vernoemd naar Pieter Smit, de burgemeester van Oldambt die in 2018 overleed.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.