Las Palmas winnaar Job Dura prijs 2008

Las Palmas winnaar Job Dura prijs 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-11-2008

Cultureel en zakelijk centrum Las Palmas in Rotterdam is de winnaar van de Job Dura Prijs 2008. Poortgebouw Thomsen’s Havenbedrijf aan de Benjamin Franklinstraat wint de aanmoedigingsprijs.

De Job Dura Prijs 2008 heeft als thema ‘Een nieuw leven, hergebruik van gebouwen’. De Job Dura Prijs steunt projecten die een bijdrage leveren aan het sociale en culturele leven in de regio Rotterdam en die een relatie hebben met de gebouwde omgeving. De prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 euro. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Voorbeeldstellend
De jury oordeelt dat Las Palmas ‘voorbeeldstellend voor hergebruik en renovatie van monumenten’ is. Zij prijst opdrachtgever OVG Projectontwikkeling voor het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van Las Palmas bij de herontwikkeling. Naast de open indeling is dat de bevordering van samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het gebouw.

Bovendien vindt de jury dat het beeld dat het gebouw naar de stad uitdraagt ‘op een zeer innovatieve en vanzelfsprekende manier’ is benut door een opbouw toe te voegen. Deze opbouw is bovendien een belangrijke kwaliteitsverbetering van de skyline van Rotterdam en maakt van Las Palmas een icoon.

Ontwerp
Las Palmas huisvest het Nederlands Fotografiemuseum, gemeentelijk cursuscentrum De Beeldfabriek, ‘LPII’ (ruimte voor tentoonstellingen en evenementen), diverse kantoren (waaronder OVG Projectontwikkeling) en een restaurant. Las Palmas is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Het interieur van de dakopbouw is naar ontwerp van Fokkema Architecten.

Durf en enthousiasme
De renovatie van Thomsen’s Havenbedrijf, een initiatief van Santas Holding en naar ontwerp van MADE Architecten, kwalificeert de jury als ‘uitzonderlijk vanwege de durf en het aanhoudend enthousiasme van een particulier ondernemer, de heer Rob Kooij, die toekomst zag in een pand in erbarmelijke staat’.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.