Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars Archiprix 2017

Nieuws

Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars Archiprix 2017

Door: Petra Starink | 19-06-2017

Laura Strähle en Ellen Rouwendal van de TU Delft afdeling architectuur hebben met hun ontwerp ‘From Landscape to Roofscape’ de Archiprix 2017 gewonnen. Het ontwerp, een paviljoen voor gebruik in Kenia bestaat uit een zelfdragende dakstructuur die op vele manieren geclusterd en ingevuld kan worden. De architectuur ademt een aangename sfeer. Het gedegen onderzoek sluit overtuigend aan op het ontwerp. Het plan is spectaculair, relevant en bescheiden. Het bewijst dat met dienende architectuur een groot verschil gemaakt kan worden, de ontwerpsters slagen daarmee op overtuigende wijze in het realiseren van hun ambitie.

De jury beoordeelde 26 afstudeerprojecten van Nederlandse ontwerpopleidingen, naast de 1e prijs kregen nog 3 projecten een eervolle vermelding. Deze waren voor:

A home for the displaced, ontworpen door Anneloes de Koff van TU Delft
Het plan kent een integrale aanpak van gebruikersonderzoek tot en met de detaillering en het energieconcept. Het ontwerp voorziet in een modulair bouwsysteem dat wordt ingezet voor de huisvesting van asielzoekers in de Van Gendthallen in Amsterdam. Het systeem levert een relevante bijdrage aan de oplossing van het actuele vraagstuk. De inrichting van de hallen is zodanig ontworpen dat een gevarieerde, levendige gemeenschap ontstaat voor verschillende groepen asielzoekers.

Hommage au Borinage, ontworpen door: Giel Sengers, AvB Arnhem In een persoonlijke zoektocht ontwikkelt de ontwerper een schuilplaats voor langeafstandswandelaars in een van de 1100 terrils (bergen van mijnafval) langs de 220 kilometer lange wandelroute door de Borinage in België. De sfeer van de mijn en de grimmigheid van de streek is voelbaar gemaakt in het onderkomen. Het mysterie van het landschap is goed getroffen.

Ivalo River Sandbanks, ontworpen door: Laura Langridge van de TU Delft Het afstudeerplan presenteert een drietal gebouwen in de uiterwaarden van de Ivalo-rivier in het noorden van Finland. Het ontwerp concentreert zich op het maken van gebouwen in relatie tot de natuur, waar wandelaars tijdelijk kunnen verblijven. Die architectonische opgave wordt prachtig uitgewerkt, met passend gebruik van robuuste materialen.

Jury Archiprix

De jury bestond uit: Andy van den Dobbelsteen (Hoogleraar Climate Design & Sustainability), Karen de Groot (landschapsarchitect / partner Van Paridon x de Groot), Frank Havermans (eigenaar Studio Frank Havermans), Caro van de Venne (architect / partner BARCODE Architects) en Daan Zandbelt (stedenbouwer / rijksadviseur / partner DeZwarteHond).

Archiprix

De Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen en sturen die naar Archiprix. Het aantal in te sturen projecten is afhankelijk van de grootte van de opleiding.

Publicatie

Archiprix 2017 de beste Nederlandse afstudeerplannen, architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur
Redactie: Henk van der Veen
vormgeving: de Vormforensen (Annelou van Griensven en Anne-Marie Geurink)
€ 24.95
ISBN: 978-94-6208-356-1
112 pagina’s. 24×30
Nai010uitgevers

Beeld: From Landscape to Roofscape. Laura Strähle en Ellen Rouwendal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.