Le Corbusier met 17 bouwwerken op erfgoedlijst

Nieuws

Le Corbusier met 17 bouwwerken op erfgoedlijst

Door: Petra Starink | 18-07-2016

De UNESCO heeft tijdens het congres in Istanbul 17 bouwwerken van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier op de werelderfgoedlijst gezet. De meeste van die ontwerpen staan in Frankrijk. De andere in Zwitserland, België, Duitsland, Argentinië, India en Japan.

Geprezen als vergruisd

De belangrijkste voorbeelden van zijn uitverkoren ideeën, zowel geprezen als verguisd, zijn de ‘Villa Savoy’ (in Poissy), de kapel ‘Notre-Dame-du-Haut’ (Ronchamp), het ‘Complexe du Capitole’ (Chandigarh, India) en het klooster ‘Sainte-Marie-de-la-Tourette’ (Eveux). Ook het huis ‘Guiette’ in Antwerpen en museum voor westerse kunst in Tokio behoren voortaan tot de gebouwen van groot historisch en cultureel belang.

Le Corbusier

Le Corbusier werd op 6 oktober 1887 in de Zwitserse plaats La Chaux-de-Fonds geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Belangrijk voor zijn ontwikkeling waren onder anderen de Parijse ‘betonarchitect’ Auguste Perret, de Duitser Peter Behrens, voor wie destijds ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe werkten, en de Franse avant-gardekunstenaars. De architect, die ook schilderde, overleed op 27 augustus 1965 in Roquebrune-Cap-Martin.

Beeld: De kapel ‘Notre-Dame-du-Haut’ in Ronchamp
Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.