Leasen van gevels nu juridisch mogelijk

Nieuws

Leasen van gevels nu juridisch mogelijk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-02-2018

Het leasen van gevels is nu juridisch mogelijk. De VMRG brancheorganisatie voor gevels, heeft samen met advocatenkantoor Houthoff een overeenkomst op basis van erfpacht ontwikkeld die dat mogelijk maakt. De gevelbouwer blijft nu eigenaar van zijn gevels en kan zorg dragen voor een optimaal (her) gebruik.

Circulaire geveleconomie

De VMRG streeft met haar aangesloten bedrijven naar een optimaal comfort voor de eindgebruiker, zonder verspilling van grondstoffen. Zij zien de circulaire economie, een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren, als het economisch model om welvaart op de lange termijn te garanderen. De gevelbranche neemt de verantwoordelijkheid voor een circulaire geveleconomie. Eén van de belangrijkste uitdagingen hierin is het eigendom van de gevelproducten bij de leverancier te houden. Dat dit nu juridisch kan, is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een circulaire geveleconomie.

Pilotproject Eneco EnergyCampus

De overeenkomst is bedoeld voor een pilot project op de Eneco EnergyCampus in Utrecht. Het pilot project wordt uitgevoerd in het kader van het Facade Identification System (FIS). Dit is een systeem dat de VMRG samen met partners ontwikkelt. FIS maakt het mogelijk om een gevelelement, zoals een kozijn of een deur, gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen. Dit systeem bevordert een goede werking van een circulaire geveleconomie. Vanaf 5 februari 2018 zullen de gevelelementen geplaatst worden in het pilot project in Utrecht.

Leasen van gevels

Het leasen van een gevel kon tot nu toe niet, omdat dit een structureel onderdeel van een gebouw is. De erfpachtconstructie die nu ontwikkeld is, maakt nieuwe vormen van dienstverlening voor de gevelbranche mogelijk. Afgedankte gevels kunnen klaargemaakt worden voor hergebruik of worden gerecycled.

Facade Identification System (FIS)

Het Facade Identification System (FIS), is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic. Inmiddels is al een groot aantal partners in dit R&D traject gestapt.

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.