Leegloop orderportefeuilles in architectenbranche

Leegloop orderportefeuilles in architectenbranche

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-04-2009

Nieuw onderzoek in opdracht van de BNA bevestigt de negatieve trend die gesignaleerd werd na een peiling in februari. 80% van de Nederlandse architectenbureaus ondervindt de gevolgen van de economische crisis. Orderportefeuilles lopen dramatisch leeg. Architectenbureaus moeten stevig snijden in het personeelsbestand.

Onderzoeksbureau USP kreeg de opdracht een tweede peiling te doen naar de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende tijd. Het onderzoek is in de 2e week van april uitgevoerd. De eerste resultaten zijn nu bekend. Er was een hoge respons; 25% van de benaderde architecten heeft de enquête ingevuld. De enquêteresultaten zijn representatief voor de gehele Nederlandse architectenbranche.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de eerdere signalen. 80% van de architectenbureaus ervaart in enige tot zeer sterke mate de gevolgen van de economische crisis.

Dramatisch zijn de cijfers over de teruggang in de orderportefeuille: gemiddeld ondervinden de architectenbureaus een daling van 30 tot 34%. Daarbij worden de middelgrote bureaus – van 10-20 en 20-40 fte – het hardst getroffen: zij hebben te maken met resp. 37% en 44% daling.

De meeste getroffen bureaus hebben maatregelen genomen in het personeelsbestand. 90% van de bureaus geeft aan dat dit ook effectief is geweest. 33% van de bureaus verwacht nog verder te moeten snijden in het personeelsbestand (vast en tijdelijk).

De meeste ontslagen vallen onder de bouwkundig tekenaars (ca. 75% van de gevallen). In bijna de helft van de gevallen worden architect-medewerkers ontslagen. Daarmee wordt het hart van de branche zwaar geraakt.

De maatregelen die het kabinet tot nu toe heeft voorgesteld, helpen de branche onvoldoende. De BNA gaat onverminderd door met de lobby bij overheden en opdrachtgevers om opdrachten vlot te trekken. De BNA ondersteunt aangesloten bureaus met advies, informatie en een toolkit over maatregelen in tijden van crisis. Verder wil de BNA architecten voorbereiden op de toekomst en organiseert rondetafelbijeenkomsten met deskundigen van binnen en buiten de branche.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.