Leegstand kerkgebouwen schrikbarend

Leegstand kerkgebouwen schrikbarend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-08-2008

Hoeveel kerken er op dit moment leeg staan is niet exact bekend. Maar de cijfers die er zijn, zijn schrikbarend. In de afgelopen 7 jaar sloten minstens 300 kerkgebouwen hun deuren. Alleen al in de stad Den Bosch zijn in de afgelopen 15 jaar ruim 40 kerken gesloopt. In de provincie Friesland staan op dit moment bijna 100 kerken nagenoeg leeg.

Dit melden de onderzoekers van de Oude Kaart van Nederland. In opdracht van de rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed, Fons Asselbergs, brengen zij alle terreinen, complexen en gebouwen in beeld, die leegstaan of de komende tien jaar hun huidige functie kwijt raken, zoals kerkgebouwen, kantoren en bedrijventerreinen.

De Task Force Toekomst Kergebouwen luidt de noodklok over de leegstand van kerken. Deze organisatie houdt welke kerkgebouwen op de lijst staan om te worden gesloopt. Op de urgentielijst staan nu 30 dertig kerken en kloosters, waarvoor sloopplannen bestaan.

Sloop door gebrek aan kennis en ervaring
Bij de TU-Delft zijn de noodkreten over de kerken inmiddels opgepakt. Een aantal studenten heeft gekeken naar de mogelijkheden van hergebruik, bijvoorbeeld als bedrijfsgebouw.

Niels van der Vlist ontwikkelde enkele jaren geleden al een ‘transformatiemeter voor kerkgebouwen’, waarmee projectontwikkelaars de geschiktheid voor nieuwe functies in kaart kunnen brengen. Volgens Van der Vlist worden veel gebouwen gesloopt omdat de kennis en ervaring met transformaties ontbreekt.

Bron: Vastgoedactueel.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.