Leegstand tot leven met Ruimtekoers

Leegstand tot leven met Ruimtekoers

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-03-2015

Structurele leegstand is een internationaal probleem. Van 14 maart t/m 11 april organiseert Ruimtekoers een festival in Arnhem met aandacht voor leegstaande plekken. De leegstand wordt letterlijk in de spotlight gezet en laat nieuwe creatieve invullingen zien. Niet alleen het pand komt tot leven maar ook de binnenstad.

Ruimtekoers is een nieuw initiatief van een netwerk van urban pioniers in Arnhem en presenteert een programma boordevol innovatieve interventies. Hierbij wordt het probleem van leegstand ingezet om de binnenstad tot leven te brengen. Beschikbare ruimte wordt letterlijk uitgelicht met groene led-verlichting en projecties. Zodra het donker is gaat het groene licht aan en is voor iedereen te zien welke ruimten beschikbaar zijn voor nieuwe invullingen. Bekijk hieronder 2 evenementen die plaatsvinden tijdens het festival.

Transformatieteam

Er staan heel veel verschillende gebouwen leeg. Dit kan voorkomen worden door de panden een andere bestemming te geven. Hiervoor is een gemeentelijk transformatieteam opgezet. Dit team beoordeelt nieuwe initiatieven op haalbaarheid en probeert initiatiefnemers te helpen bij het doorlopen van de ambtelijke processen van bijvoorbeeld bestemmingsplanwijziging. Iedere donderdag van 12.00 tot 14.00 kun je op het Gele Rijdersplein 15 praten met het transformatieteam

Regelgeving bij creatieve invullingen

Arnhem loopt op dit moment voorop als het gaat om het transformeren van leegstaand vastgoed. Om deze positie te versterken is het nodig om meer creatieve oplossingen te bedenken voor succesvolle transformatie. Krachten van de zakelijke wereld en de creatieve ondernemers bundelen is hierbij noodzakelijk. Tijdens het planologisch café worden creatieve juridische en planologisch methoden besproken. Dirkzwager en SAB geven, als juridisch en planologisch expert, tips en handige informatie. De avond vindt plaats op 25 maart van 19.30 tot 22.30 op de bovenste verdieping van het Rozet,  Vossenstraat 6.

Ruimtekoers wordt georganiseerd door Studio Halfvol. Een team van creatieve organisatoren die in opdracht evenementen organiseert maar ook eigen initiatieven neemt zoals Roof garden Arnhem, PopupKlup en de opening van Rozet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.