Leiden doet kleuronderzoek oude panden

Leiden doet kleuronderzoek oude panden

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-09-2007

De gemeente Leiden heeft een stimuleringsfonds ingesteld voor kleurenonderzoek aan het exterieur van historische panden.

De stad wil graag antwoord hebben op de vraag: ‘Was historisch Leiden kleurrijker dan hedendaags Leiden?’ Er is weinig bekend over de oorspronkelijke kleuren van Leidse woningen, maar de gemeente vermoedt dat er vroeger meer variëteit was dan nu.

Deze week is gestart met het kleurenonderzoek.

Gratis kleuradvies
Eigenaren van historische panden kunnen zich aanmelden voor het gratis kleurenonderzoek. Een pand hoeft niet geregistreerd te zijn als monument. Ook beeldbepalende panden of andere historische panden ouder dan vijftig jaar komen in aanmerking voor het kleurenonderzoek.

De onderzoeker legt met behulp van een scalpel verschillende verflaagjes bloot op het exterieur. Zo ontstaat met kleine ‘kleurentrapjes’ een doorkijkje in de geschiedenis.

Door nu aan meerdere eigenaren in de stad het kleurenonderzoek aan te bieden, verwacht de gemeente zo veel mogelijk informatie veilig te stellen.

Sinds een aantal decennia worden steeds vaker standaardkleuren aangebracht op historische gevels, zoals ‘monumentaal groen’. Als de uitkomsten van het kleurenonderzoek worden toegepast ontstaat er meer variëteit en passen de kleurstellingen beter bij de oorspronkelijke bouwperiode.

Bron: gemeente Leiden

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.