Lemniskade Projecten wint Gouden Piramide 2018 met Patch22

Nieuws

Lemniskade Projecten wint Gouden Piramide 2018 met Patch22

Door: Jacqueline Knudsen | 27-09-2018

Vanmiddag kregen architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren, samen Lemniskade projecten, de Gouden Piramide voor het woon-werkgebouw Patch22 in Amsterdam-Noord. Het werd verkozen uit vijf genomineerde projecten, die alle zijn gestart in de crisis. Rijksbouwmeester Floris Alkemade, tevens voorzitter van de jury, sprak van een ernstige crisis met mooie kinderen, waarmee hij op de genomineerde projecten duidde. ‘Mede gedwongen door de crisis, hebben de projecten een hoge mate van verfijning, inventiviteit en kwaliteit. Lef, doorzettingsvermogen en het kunnen enthousiasmeren van een goed team zijn belangrijker in de ontwikkeling van goede projecten dan een grote zak geld’, aldus Alkemade. De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur en gebiedsontwikkeling. De winnaar ontvangt naast een trofee een geldbedrag van 75.000 euro.

Patch22: super flexibel en duurzaam

Het gebouw Patch22 is ontworpen door architect Tom Frantzen die tevens risicodragend ontwikkelaar was, samen met Oussoren. Patch22 is duurzaam in materiaalgebruik, installaties en aanpasbaarheid. Zonder aanpassingen aan het casco kunnen appartementen in het gebouw worden samengevoegd of gesplitst. Ook voldoet het zowel aan de eisen voor woningbouw als bedrijfsgebouwen, en is een functiewisseling eenvoudig realiseerbaar. De leidingen kunnen eenvoudige worden verlegd, zodat keuken en sanitair verplaatst kan worden voor nieuwe indelingen. Ook zijn er diverse punten voorbereid waar vanuit de hal een entree kan worden gemaakt, zodat ook die makkelijk verplaatst kan worden, als men de indeling wil veranderen. Kirsten Hannema schreef voor ArchitectuurNL een analyse over Patch22.
Patch22 is het eerste project van Lemniskade, de bouw van het tweede project Top up, dat vergelijkbaar is in omvang en direct komt naast Patch22, start in november 2018. Architect Frantzen zei in zijn dankwoord dat het in 2010 heel dubbel voelde om zelf te gaan ontwikkelen, gezien de recente vastgoedfraude onder ontwikkelaars. Nu is hij er heel blij mee: als architect-ontwikkelaar kan hij nu echt realiseren waar hij 100% achter staat en veel meer ruimte pakken om te innoveren.

Juryoordeel over Patch22

De jury is onder de indruk van de inventiviteit en het geduld waarmee Frantzen en Oussoren afrekenden met alle belemmeringen die ze ondervonden bij de realisatie van hun ideaal – technisch, juridisch en financieel. De opdrachtgevers bleven trouw aan hun ideeën en wisten ze tot het uiterste door te voeren. Dat was mede mogelijk doordat Frantzen de rollen van risicodragend ontwikkelaar en architect combineerde. Juryvoorzitter Alkemade: ‘Het project van Lemniskade geeft kracht en geeft energie. Het geeft hoop voor de toekomst. Zeker nu de bouw zich weer opmaakt voor hoge productiecijfers, is aandacht voor deze bevlogen en vasthoudende invulling van het opdrachtgeverschap hard nodig.’

Publicatie Stofgoud

In de publicatie ‘Stofgoud’ staan de 15 beste inzendingen van de Gouden Piramide 2018 uitvoerig beschreven. Het boek is gratis te verkrijgen via de website van de Gouden Piramide.

Er zijn ook documentaires gemaakt over alle vijf genomineerde opdrachtgevers. Behalve Lemniskade Projecten waren dat:
Familie Schutte met landgoed Valkenberg in Agelo, architect Ard de Vries
Gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling met Ligne in Sittard, architect Jeanne Dekkers
Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten met de Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen, architecten diederendirrix, EVA architecten, Kees Tolk Ontwerp
WVO Zorg met woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen, Atelier PRO Architecten

Lemniskade Projecten met Patch22 in Amsterdam, Nominatie Gouden Piramide 2018 from Gouden Piramide on Vimeo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.