Leren, innoveren en verbinden centraal in Experience Center Radboudumc

Nieuws

Leren, innoveren en verbinden centraal in Experience Center Radboudumc

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-06-2021

In Nijmegen is het Experience Center van het Radboudumc geopend dat ruimte biedt aan onder meer onderwijszalen, theaterzaal, bibliotheek en het Innovation Park. EGM architecten heeft de onbenutte buitenruimte samen met de renovatie van het bestaande gebouw, getransformeerd tot het visitekaartje van het academisch centrum.

Centrale ligging op campus

Vanaf maart 2021 is het Experience Center al in gebruik, en op 3 juni werd het gebouw officieel geopend. Verdeeld over vijf verdiepingen zijn trainen, leren en innoveren door het hele centrum verweven. Via de hoofdentree aan het Geert Grooteplein loop je langs het Innovation Park direct door naar het nieuwe overdekte binnenplein. Dat bevindt zich één niveau lager is via een ruime zit- en looptrap bereikbaar.

Trap is ideale tribune

De trap is bij bijeenkomsten op het plein een ideale tribune. Met zijn vele aansluitende functies is het atrium een uitnodigende en prettige verblijfsruimte, en dé sociale hub van het gebouw. Vanaf de koffiebar en zwierige balkons kijk je uit over de bedrijvigheid op het plein.

Modern en strak interieur

Het Experience Cente, ontwerp van EGM architecten staat centraal op de campus achter het karakteristieke kasteel Huize Heijendaal, tegenover de hoofdingang en voor de bezoekersparkeergarage die onder het Geert Grooteplein ligt. Deze unieke ligging is aangegrepen om de verbindende rol van onderwijs, onderzoek, innovatie en ontmoeting vorm te geven. De transformatie heeft het bestaande gebouw een uitnodigende openheid gegeven en een strak en modern interieur en exterieur.

Technische en digitale innovaties

Binnen in het gebouw zijn alle installaties en voorzieningen vervangen door de laatste technische en digitale innovaties met state-of-the-art presentatie- en AV-middelen. De uitbreiding heeft zowel het oppervlakte vergroot, als ook en vooral de dynamiek en creativiteit het gebouw binnengetrokken.

Golvende gevel

De nieuwe golvende gevel neemt het losstaande theater op in het gebouw. De verwaarloosde buitenruimte is overkapt en omgevormd tot het nieuwe hart van het gebouw, een dynamische plek voor ontmoeting en feestelijke bijeenkomsten. Via de doorlopende glazen gevel is altijd zicht op de campus en van binnenuit kun je het statige Huize Heijendaal bijna aanraken.

Innovation Park

Het Experience Center biedt plaats aan een congres theaterzaal, vergader- en conferentiezalen, college- en onderwijszalen, een klinisch trainingscentrum, skills & simulatielabs, een studiezaal 2.0, een uitgebreide bibliotheek en het Innovation Park, een creatieve broedplaats waar verschillende Health Innovation Labs hun plek hebben gekregen en samen werken aan de duurzame gezondheidszorg van de toekomst.

Masterplan Radboudumc

Het Experience Center is een belangrijk onderdeel op de vernieuwde academische campus binnen het Masterplan Radboudumc. Dat plan loopt door tot 2030 na ingebruikname van het nieuwe Hoofdgebouw (2022), de sloop van tientallen gebouwen en de aanleg van een nieuw verbindend landschap op de campus.

Experience Center is gerealiseerd samen met ontwerpers Suzanne Holtz Studio (interieur) en Copijn (landschap), adviseurs Deerns, Aronsohn, DVP en Peutz, en hoofdaannemer Cornelissen.

Fotografie: Scagliola+Brakkee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.