Letterkundig museum verbouwd

Letterkundig museum verbouwd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-03-2010

Het Letterkundig museum in Den Haag, onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek, heeft een rigoureuze verbouwing ondergaan. De drie verdiepingen zijn totaal gestript en heringericht. Op 4 maart 2010 is het museum heropend. Een Pantheon van schrijvers en een Nationale schijversgalerij zijn de vaste exposities.

Het museum was redelijk uitgeleefd. Na de verbouwing is het tentoonstellingsoppervlak met ca. 500 m2 uitgebreid tot een totaal van 3.000 m2. Het ontwerp voor de verbouwing is Herbert van der Brugghen van f2B Architecten. Vanaf 5 maart zijn twee nieuwe vaste tentoonstellingen voor het publiek toegankelijk. In Het Panteon zijn Nederlandse en Vlaamse schrijvers vanaf de middeleeuwen tot heden te bewonderen. In de donkere sacrale ruimtes zijn langs de wanden 100 schrijvers chronologisch geordend op geboortejaar.

Pantheon

Pantheon detail

Pantheon

Via beeldschermen en hoofdtelefoons kan de bezoeker kijken en luisteren naar het leven en werk van de schijvers. Bezoekers kunnen plaatsnemen in een houten meubel en daar luisteren naar beroemde gedichten en prozafragmenten, en kijken naar scenes uit boekverfilmingen en toneelstukken. Een uitgestrekte opstelling van lage zwartrode kasten bevat thematisch geordend originele stukken over literaire ruzies en commoties rond diverse uitgaven. Via elektronisch aangestuurde uitschuifbare laden, kunnen bezoekers deze stukken bekijken, terwijl de originele knipsels, brieven en manuscripten toch veilig en goed geconserveerd worden.

nationale schrijversgalerij

De Nationale Schrijversgalerij in het centrale deel met trappenhuizen en vide is licht en transparant. Langs de wanden zijn hier dicht opeen geschilderde, getekende en gebeeldhouwde portretten opgesteld en opgehangen van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman, van Louis Couperus tot Judith Herzberg en van de Schoolmeester tot Toon Tellegen. Alfabetisch geordend op schrijversnaam zijn meer dan 500 portretten te zien.
In het hele museum zijn nieuwe klimaatplafonds aangebracht, met in de schrijversgalerij, waar ook vitrines staan met schetsen en geschriften, UV-tubes over de TL-buizen die een speciaal effect op papier hebben.
De verbouwing heeft bijna drie jaar geduurd. Het Kinderboekenmuseum is nu nog op de oude locatie te bezoeken en verhuist naar verwachting in het najaar van 2010 naar de eveneens verbouwde onderste verdieping van het Letterkundig museum.

Het Letterkundig museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag 10 – 17 uur, in het weekend en op feestdagen 12 – 17 uur. Het museum is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.