‘Levend’ effect door prototype LED betonmuur

‘Levend’ effect door prototype LED betonmuur

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2008

Twee bedrijven hebben gezamelijk een prototype ontwikkeld van een ‘levende betonmuur’, een combinatie van LED’s en beton. Volgens de ontwikkelaars geeft de muur een verrassend effect als de muur ineens begint te ‘leven’. De muur heeft bovendien meer functionele toepassingsmogelijkheden.

Lichtanimaties
In steeds meer architecturale toepassingen, voornamelijk geënt op de industriële ‘look & feel’, worden betonnen muren gebruikt zonder stucwerk, zonder verfkleur etcetera. Een ietwat harde grijze muur, die ‘rauw’ aandoet. De LED-betonmuur begint schijnbaar vanuit het niets ineens lichtanimaties te vertonen. Een multifunctionele muur, terwijl er geen verlichtingsarmatuur zichtbaar is.

Optische vezels
Inmiddels is technisch aangetoond dat het haalbaar is, door een prototype te ontwikkelen met LED boards van Traxon Technologies, ieder met 16 individueel aanstuurbare RGB LEDs, verwerkt in een betonwand.

Het licht van de LED’s is zichtbaar aan de buitenkant van de betonmuur door het slim toepassen van optische vezels verwerkt in het beton.

Ingewerkt licht
“Licht als middel om onze zintuigen te prikkelen, om onze gemoedstoestand positief te beïnvloeden, gaat een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. En daar waar veelal gedacht wordt aan het aanlichten van muren en objecten, zien wij ook een grote toekomst voor zogenaamd ingewerkt of ingebouwd licht”, aldus Marc Steenbergen van Traxon Technologies, de andere partij.

Alhoewel het prototype van de wand gemaakt is met individueel aanstuurbare LED’s waarbij Traxon’s besturingstechnologie gebruikt is, is het ook mogelijk om een wand in zijn geheel handmatig van kleur te doen veranderen met de nieuwe Traxon Light Drive.

Functionele toepassingen
Naast de voor de hand liggende creatieve toepassingsmogelijkheden zijn ook diverse functionele toepassingen bedenkbaar op het gebied van signaal- en display functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het begeleiden van auto’s in een parkeergarage naar een vrije parkeerplaats (richtingsaanwijzers in betonnen wand of vloer).

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.