Levende plantenwanden in Amsterdams Science Park

Actualiteiten, Nieuws, Productnieuws

Levende plantenwanden in Amsterdams Science Park

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-06-2023

Het nieuwste Innovation Center op het Amsterdam Science Park betreft Matrix ONE. Een bijzonder duurzaam en bijna energieneutraal gebouw dat gebruikmaakt van smart building technologie. Verder heeft het niveau BREEAM Excellent behaald en is demontabel. Om deze duurzame eigenschappen te onderstrepen zijn door architect MVRDV in het gebouw tevens levende plantenwanden aangebracht.

De grootste wanden bevinden zich in een glazen trappengat, waardoor de verschillende verdiepingen op een natuurlijke manier met elkaar zijn verbonden. In het glazen trappenhuis krijgen de planten natuurlijk zonlicht en hebben hierdoor optimale groeiomstandigheden. Een automatisch dak kan geopend worden wanneer het te warm wordt. Dat is niet alleen voordelig voor bezoekers maar ook voor de planten.

Gevelsysteem

Voor het realiseren van de wanden is gebruik gemaakt van een groen gevelsysteem met verwisselbare plantcassettes dat zowel op vlakke als ronde wanden is te gebruiken. De levende wanden worden van bovenaf geïrrigeerd en drainagebuizen bevinden zich vakkundig weggewerkt in de trapgoten. Verder worden alle wanden aangestuurd middels een irrigatiekast. Via dit systeem worden zaken als water en voeding voorzien. Middels een app is alles op afstand te reguleren.

Biophilic design

Dit type interieur past bij ‘Biophilic design’. Een innovatieve benadering van architectuur en interieurontwerp die de nadruk legt op verbinding met de natuur. Het concept is gebaseerd op het idee dat mensen een aangeboren verlangen hebben om in contact te staan met de natuurlijke wereld, en dat het opnemen van natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving een positieve invloed kan hebben op hun welzijn.

Oscar de Vos, Property Manager van Matrix Innovation Centers: ‘Er was behoefte aan een design dat ook moest passen bij onze duurzaamheidsvisie. Het feit dat het pand zo duurzaam is, is niet in één oogopslag te zien, de groene wanden belichamen en onderstrepen onze visie. Dat de planten bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit is ook een enorme pré.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.