Levendigheid in Spuikwartier

Actualiteiten, Nieuws

Levendigheid in Spuikwartier

Door: Petra Starink | 16-07-2015

Het consortium van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw, met als architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists, hebben de aanbestedingsprocedure voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier in Den Haag gewonnen. 

Het winnende consortium heeft een integraal plan gemaakt voor een nieuw cultuur- en onderwijscomplex waarin het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Koninklijk Conservatorium gezamenlijk worden gehuisvest. Naast de culturele functies, komen er woningen, horeca, een hotel en winkels in het gebied. Ook komt er een fietsenkelder voor 1500 fietsen.

Levendigheid en aangenaam verblijfsklimaat

Volgens verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller zorgt het nieuwe ontwerp voor een levendig en aangenaam verblijfsklimaat in het gebied tussen Turfmarkt, Turfhaven, Schedeldoekshaven en Spui. Er komen logische en prettige wandel- en fietsroutes met een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Het plan zorgt voor goede verbindingen met de omliggende buurten zoals het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. Aan de zijde van de Schedeldoekshaven komt een stadsbalkon dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein, dat een multifunctioneel en groen karakter krijgt. De gebiedsvisie scoort heel goed op het gebied van duurzaamheid. De zogeheten breamscore van het plan is ‘Excellent.’

Duurzaam gebouw

Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex heeft een open en toegankelijke plint met meerdere voordeuren. De publieksfuncties liggen dicht bij de begane grond en de zalen liggen naast elkaar waardoor het gebouw een bescheiden hoogte krijgt van 38 meter. Het gebouw is daarmee aanmerkelijk lager dan het naastgelegen stadhuis dat 50 meter hoog is. Door de compacte opzet van het plan, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak is het ook een zeer duurzaam gebouw.

Er is nu een voorlopige winnaar gekozen. Tot 4 augustus loopt de zogeheten Alcatel periode. Daarna kan de aanbesteding definitief worden gegund waarna het voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De start van de bouw is gepland in 2016. In 2019 kan het complex haar deuren openen.

Artist impressions: Patrick Fransen van Architectuurstudio HH en Jo Coenen Architects & Urbanists

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.