Levensboom met glazen overkapping

Actualiteiten, Nieuws

Levensboom met glazen overkapping

Door: Petra Starink | 06-05-2015

Op het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam is de ‘Levensboom’ van architect en kunstenaar Angie Abbink onthuld. De overkapping van de boom is opgebouwd uit 13 geperforeerde stalen spanten die een transparant glazen dak dragen.

De Levensboom biedt onderdak aan tal van evenementen in het park. Door de centrale stam staat het paviljoen vrij in de ruimte. Het glazen dak steunt op 13 takken van 13 meter doorsnede.

De takken zijn voorzien van 1783 gaten waar doeken en verlichting aan opgehangen kunnen worden. Het ontwerp van de boom is geïnspireerd op de grillige schaduwpatronen van de omringende bomen. Op het glazen dak zijn jaarringen te vinden. Een vlies van 97 cirkels per glassegment, opgebouwd uit ringen van priemgetallen, hangen in de lucht. Ze werpen hun schaduw als bladeren tussen de takken en bieden de gebruiker een koele plek.

De Levensboom, is ontstaan uit een bewonersinitiatief om het Ontmoetingeiland nieuw leven in te blazen. Na enthousiaste ontvangst door de buurt van het ontwerp van Angie Abbink in 2013 is het paviljoen nu feestelijk onthuld.

Het Gijsbrecht van Aemstelpark is in 1958 ontworpen door landschapsarchitect Wim de Boer en is genomineerd als monument door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Fotografie: ©Hans Peter Föllmi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.