Levensloopbestendige bosvilla’s voor wijk Kerckebosch Zeist

Nieuws

Levensloopbestendige bosvilla’s voor wijk Kerckebosch Zeist

Door: Petra Starink | 30-08-2021

In de wijk Kerckebosch in Zeist zijn 9 levensloopbestendige bosvilla’s naar ontwerp van wUrck opgeleverd. De per 3 geschakelde villa’s volgen een meanderende opzet en zijn zorgvuldig ingepast in het landschap.

Wijk Kerkebosch

De wijk Kerkebosch ondergaat een grote verandering. Grote flats zijn verdwenen en maken plaats voor een nieuwe wijk, opgezet volgens het Scheggenmodel. In samenwerking met de wijkontwikkelingsmaatschappij WOM maakte wUrck de deelinrichtingsplannen voor de hele wijk. Hieronder vallen onder andere de inrichting van de verschillende scheggen, de ruimtelijke opzet van de hoofdinfrastructuur en overige plangebieden, zoals het herbestemmen van de natuur tussen de scheggen.

Gesloten entreegevel

Voor één van de scheggen, in de buurt Stuifduinen, maakte wUrck in opdracht van MOD Invest het architectonisch ontwerp voor de 9 levensloopbestendige bosvilla’s. De villa’s liggen aan de rand van de buurt, hebben een relatief gesloten entreegevel aan de kant van de achterliggende appartementengebouwen en grenzen aan de andere zijde aan het landschap.

Patioterrassen

De villa’s hebben geen tuinen, maar wel ruime terrassen. Doordat deze deels terug liggen binnen het bouwvolume van de woningen en zijn opgetild ten opzichte van het maaiveld is een zekere mate van privacy gegarandeerd zonder dat de ruimte introvert wordt. De patioterrassen vormen het hart van de woning; alle woonruimten zijn er omheen georganiseerd. De verdiepingen geven de woningen een verticaal accent en vormen een overgang naar de hogere achterliggende bebouwing

Grote glazen puien

De eyecatchers van de villa’s zijn de glazen puien aan de op het zuidwesten georiënteerde boszijde. Hun slanke detaillering en verzonken profielen – zowel aan de boven- als aan de onderzijde – zorgen voor maximale transparantie en een optimale beleving van het bos. Elke villa heeft een frame met schuifpanelen om zoninval en privacy individueel te kunnen regelen.

Stootvoegloos metselwerk

De volumes hebben een sterke horizontale compositie. Langformaat stootvoegloos metselwerk met sterk terugliggende lintvoegen versterken dit karakter. De donkere, gemêleerde kleur van de baksteen oogt bescheiden en laat de bomen de sfeer bepalen.

Levensloopbestendig

Er zijn drie hoofdtypen villa’s, met oppervlakken van respectievelijk 187, 204 en 214 vierkante meter. De levensloopbestendig woningen hebben het hoofdprogramma op de begane grond en rondom de patio georganiseerd. Voor alle drie de typen zijn indelingsvarianten ontworpen waarmee op individuele woonwensen kan worden ingespeeld ook in de toekomst. In contrast met het donkere kleurenpalet van het exterieur is het interieur helemaal wit gehouden.

Fotografie: Rob van Esch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.