LEVS architecten wint ontwerpcompetitie Machaon Valley

Nieuws

LEVS architecten wint ontwerpcompetitie Machaon Valley

Door: Petra Starink | 21-06-2016

LEVS architecten heeft een internationale ontwerpcompetitie voor een nieuwe woonwijk bij de Russische stad Kazan gewonnen. Het winnende masterplan en architectuurconcept biedt met een ‘Dutch approach’ een nieuwe leefomgeving voor ca 17.000 inwoners. Machaon Valley wordt een duurzame gemeenschap. LEVS werkte bij het ontwerp voor de publieke ruimte en het landschap samen met het Amsterdamse bureau VLUGP.

Architectonische invulling

Het competitiegebied grenst aan het oude dorp Malye Kabany en ligt twintig kilometer ten zuiden van Kazan, hoofdstad van de republiek Tatarstan. De nieuwe woonwijk Machaon Valley is 180 ha groot en zal in 2025 gereed zijn. Unistroy gaat de komende jaren zowel het masterplan als de architectonische invulling samen met LEVS verder ontwikkelen en realiseren.

Het nog open en groene landschap wordt de komende 20  jaar getransformeerd tot stedelijk gebied met verschillende woonwijken en zakendistricten en een nieuwe infrastructuur die deze wijken met Kazan en de luchthaven verbindt. Door die ontwikkeling dreigt het historisch waardevolle landschap met de vele meren en oeroud groen te verdwijnen. LEVS en VLUGP haken hierop in door het golvende terrein en de droge rivierbedding, de archetypische restanten van dit historisch landschap, in haar ontwerp te bewaren en een waardevolle betekenis te geven.

Masterplan

Het masterplan voor Machaon Valley voegt zich in de glooiingen van het Tataarse landschap. De oude rivierbedding met meren vormt een landschappelijk park dat de nieuwe wijk omarmt en met het weidse natuurgebied ten oosten van de hoofdweg verbindt. Een tweede, stedelijke park verbindt deze groene ‘corridor’ met het oude dorp en verdeelt de nieuwe wijk in twee buurten. Een machaon is in dit gebied een bijzondere maar zeldzame vlinder. De naam Machaon Valley verbeeldt het belang van een duurzame en groene leefomgeving waar historie en toekomst samenkomen.

Kleinstedelijk van schaal

Het integrale ontwerp voor ‘Machaon Valley’ is compact en kleinstedelijk van schaal, de woonbebouwing in de nieuwe wijk bestaat uit gesloten of halfopen blokken van drie tot vijf lagen gegroepeerd rond groene hoven. Naast woningbouw is een groot aantal voorzieningen ontworpen, zoals scholen ,winkels en een community center met een bibliotheek, lesruimten en een klein theater. De internationale competitie werd georganiseerd door projectontwikkelaar Unistroy uit Kazan. Doel van de competitie was het ontwikkelen van een nieuw concept waarmee Unistroy de komende jaren hoogwaardige leefomgevingen wil realiseren als reactie op de vele monotone en geïsoleerde Russische woonwijken met repeterende woningbouw.

Projectgegevens:
Locatie
: Malye Kabany, Kazan, Tatarstan, Rusland
Programma: Masterplan en architectuurconcept voor 180 ha met wonen, culturele en commerciële functies; uitwerking woningtypologieën en publieke gebouwen; inrichting openbare ruimte en landschapsontwerp, technische infrastructuur
Opdrachtgever: MC Unistroy, Kazan
Stedenbouw en architectuur: LEVS architecten, Amsterdam
Landschapsontwerp: VLUGP, Amsterdam
Artist impressions: Moare, Brno

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.