LEVS ondertekent convenant houtbouw

Nieuws

LEVS ondertekent convenant houtbouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-12-2021

Duurzaam ontwerpen en het reduceren van de CO2 uitstoot van de gebouwde omgeving is mogelijk. Dat weet onder meer LEVS op basis van het ontwerp van Zippers in Luxemburg. Om maximaal in te zetten op dit thema, ondertekende LEVS onlangs het Green Deal convenant Houtbouw van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

De Greendeal convenant Houtbouw is gepubliceerd op 15 oktober van dit jaar. Het convenant richt zich op de uitvoering van de schaalsprong houtbouw in de Metropoolregio Amsterdam in de periode 2021-2025. Het streven is om vanaf 2025 jaarlijks minimaal 20% van de gehele woningproductie in de MRA in houtbouw uit te laten voeren.

Deelnemers

Er is een groot aantal partijen dat het convenant ondertekende. Hieronder de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, de rijksoverheid, ontwikkelaars en institutionele beleggers. Maar ook woningcorporaties en bouwers, alsmede kennisinstellingen en andere betrokken partijen zoals LEVS architecten.

De verschillende partijen verklaren door middel van dit convenant vorm te willen geven aan het gericht halen van de reductie van emissies conform de Parijse klimaatdoelen. Daarnaast aan het innoveren en effectiever maken van de ontwikkel- en bouwketen, aan het versnellen van de woningbouwproductie en aan het moderniseren van de werkgelegenheid in de bouw.

Partijen verklaren tevens zich te willen verbinden aan de afspraken zoals verwoord in dit convenant. Dit vanuit de eigen verantwoordelijkheid, toekomstvisie, expertise en ketenbetrokkenheid. Zij willen dit op een wijze doen die leidt tot versterking van de inspanningen van alle partijen.

Bioboased en houtbouw

Partijen beschouwen biobased bouwen als het overkoepelende begrip waar houtbouw onderdeel van uitmaakt. Voor dit convenant spreken partijen consequent over houtbouw als het meest aansprekende middel voor verduurzaming en vergroting van circulariteit omdat deze aanduiding in de communicatie sterker tot de verbeelding spreekt.

Zippers

Het voorbeeld waarover in het intro wordt gesproken – Zippers in Luxemburg – is een energieleverend, waterneutraal en zeer biodivers circulair woningproject waarvan nagenoeg alle materialen herbruikbaar zijn. Bij dit in 2017 opgeleverde project speelt hout inderdaad een hoofdrol. Bijvoorbeeld in het innovatieve en modulaire constructiesysteem van minimale betonnen kolommen met dubbele houten balken, houten holle vloeren en houten schachtkolommen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.