LEVS ontwerpt woontoren met 216 sociale starterswoningen

Nieuws

LEVS ontwerpt woontoren met 216 sociale starterswoningen

Door: Petra Starink | 10-11-2020

In Zuidas komt een nieuwe woontoren met 216 sociale huurwoningen voor mensen tot 28 jaar. De woontoren wordt gemaakt van lichte materialen en glas, heeft veel balkons en verticaal groen. Het ontwerp is van LEVS architecten in opdracht van woningcorporatie De Key. Na Gershwin Brothers en Square wordt woontoren Stepstone het derde project op de Zuidas van LEVS architecten.

Tussen de centrale as van de Mahlerlaan en de parallelle ringweg A10 zullen vijf bouwblokken ontstaan, waarvan als eerste het grote en centraal gelegen Oostelijke Ontwikkelveld. Het U-vormige bouwblok omarmt een ruime gemeenschappelijke binnentuin met geparcelleerde opbouw en drie torens. Langs de noordzijde staan de twee torens van woongebouw De Puls, van VMX Architects en MVSA architects. Langs de zuidzijde is de 80 meter hoge Stepstone de derde toren. Elk heeft een eigen karakter, duidelijk reagerend op de twee anderen.

Lichte open woontoren

Stepstone heeft een alzijdig en stedelijk karakter. Het ontwerp speelt op subtiele wijze met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Dat resulteert in een lichte, open woontoren met panoramische balkons die als een voile om het volume heen zijn gedrapeerd. Door variaties in het patroon in de gevel ontstaat een samenhangend geheel dat nooit eentonig wordt. Het combineert de statigheid van een stedelijke toren met de dynamiek van een levendige woonbuurt. Hiertoe werken de lange verticale lijnen in de prefab betonelementen samen met delen die zijn ingelegd met gerecycled groen glas. Het is een wisselend spel van vlakken dat door licht en lucht versterkt zal worden.

Sporten op het dakterras

Aan de straat verbindt een dubbelhoge doorgang de voorzijde met de binnentuin, via een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners. De gedeelde ruimte is een bijzondere toevoeging. Bewoners kunnen er vrij gebruik van maken om elkaar te ontmoeten. Op het dakterras kan gesport worden, met spectaculair uitzicht door de hoge glazen puien eromheen. De gevel eindigt hier aan de voorzijde in een meer formele, rechte kroon, terwijl deze aan de achterzijde juist trapsgewijs en versprongen afloopt om een zachtere overgang naar het binnenterrein te maken.

Voor starters onder de 28 jaar

De 216 sociale huurwoningen zijn voor starters onder de 28 jaar. Er is veel aandacht besteed aan een slimme indeling van de appartementen, variërend van 25 tot 60 vierkante meter, met maisonnettes in de kroon. Bovendien hebben bijna alle appartementen een balkon. De constructie en installaties zijn zo ontworpen dat het mogelijk is de appartementen in de toekomst te transformeren naar grotere woningen.

Programma: 216 sociale huur appartementen voor starters, gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, sportveld op het dak, inpandige fietsen- en scooterstalling
Locatie: Amsterdam Zuidas Kenniskwartier
Opdrachtgever: Woonstichting De Key
Start bouw: Januari 2022

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.