LEVS ontwerpt Forum City

Nieuws

LEVS ontwerpt Forum City

Door: Petra Starink | 29-06-2017

In september begint de bouw in Jekateringburg van Forum City . LEVS architecten heeft hier in de 4de stad van Rusland een nieuw stuk stad ontworpen van 103.000 m². Negen torens en een markthal introduceren een nieuw stedelijk concept waarin oud en nieuw elkaar vinden. Het ontwerp grijpt terug op het historische grid en sluit aan op de huidige gefragmenteerde stad.

In plaats van het gevraagde gesloten bouwblok rond een binnenhof, ontwierp LEVS een veel toegankelijker gebied, dat meer verbinding heeft met de omgeving. Van buitenaf gezien is Forum City een stoer, herkenbaar stadsblok, dat hier het historische grid van deze Russische miljoenenstad herstelt. De uitsparingen in de strakke bakstenen buitengevels bieden een blik op een binnenwereld met een heel andere sfeer. Daar wordt de toon gezet door ronde vormen, lichte materialen, en een ruime en groene opzet.

Woontorens van verschillende hoogte

Naast een grote markthal en een glazen passage verrijzen hier negen woontorens van verschillende hoogte – het recept voor een dynamische stedelijke skyline. De torens variëren van acht tot dertig verdiepingen. Eyecatcher van het plan is de honderd meter hoge reus in de noordwestpunt van het gebied. Met een ‘sky bar’ op de bovenste verdieping, wordt dit een landmark voor de wijde omgeving met panoramische vergezichten. De torens worden trapsgewijs lager richting het zuidoosten en hebben overwegend groene daken. Iedere toren heeft een eigen ontwerp en bevat andere woningen: van compacte appartementen van 46 m² tot luxueuze penthouses van 144 m².

De torens worden verbonden door een gevarieerd landschap. De hoven verspringen over twee niveaus en volgen daarmee de natuurlijke hoogteverschillen van het terrein. Het bovenste gedeelte is privé, terwijl het lagergelegen deel semipubliek is.

Markt

Zowel vanuit het binnenterrein als vanaf de straat rondom het blok is de publiekstrekker van het project te bereiken: de food market. De locatie was eeuwenlang de centrale markt van Jekaterinburg. Een met glas overdekte straat verbindt de markt met het bestaande winkelgebouw aan de oostelijke zijde. De gekromde gevel van de markthal vormt de afbakening voor een openbaar plein met bomen, bankjes en fonteinen.

Projectgegevens
Programma: 586 appartementen, markthal, winkels en horeca, school/kinderdagverblijf, kantoren, medisch centrum, parkeren
Locatie: Jekaterinburg, Rusland
Opdrachtgever: Forum Group, Jekaterinburg
Architectuur en stedenbouwkundig plan: LEVS architecten, Amsterdam
Landschapsontwerp: S&P Architektura Krajobrazu, Warschau
Artist Impression: Moare, Brno
Start bouw: september 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.