Arna Mačkić over bouwen op puinhopen

Lezingen

Arna Mačkić over bouwen op puinhopen

Door: Petra Starink | 20-11-2019

Op 25 november geeft architect Arna Mačkić (Studio LA) in
TivoliVredenburg een lezing over bouwen op puinhopen. Als de plek waar je leeft verwoest is door oorlog of een aardbeving, heeft dat een enorme impact. De wereld zoals je die kende is verdwenen. Maar je moet ook weer verder. Hoe herbouw je een stad zonder de geschiedenis te ontkennen?

Verwoesting van stad

Kerken, bruggen en pleinen zijn meer dan plekken van steen. Het zijn plekken waar wordt getrouwd en begraven, en waar mensen elkaar ontmoeten. Gebouwen zijn zo ook een verzameling persoonlijke verhalen en herinneringen. Als de stad waar je leeft verwoest is door oorlog, heeft dat dus een enorme impact. Hoe bouw je een stad weer op als haar verleden is gewist? Hoe geef je mensen weer een plek om nieuwe herinneringen te maken, zonder de oude te vergeten?

Wat een ramp

Dit is de laatste lezing van de 4-delige serie ‘Wat een ramp’, een programma van Studium Generale van de Universiteit Utrecht, waarin de betekenis en impact van catastrofes wordt onderzocht en verkend.

Arna Mačkić specialist in wederopbouwarchitectuur

Architect Arna Mačkić (Studio LA) is specialist in wederopbouwarchitectuur. The Guardian selecteerde haar boek Mortal Cities & Forgotten Monuments als een van de beste architectuurboeken uit 2016. Hierin onderzoekt ze de impact die de verwoesting van cultureel erfgoed door oorlogen heeft op de gemeenschappelijke identiteit, en hoe architectuur deze identiteit opnieuw vorm kan geven.

De toegang tot de lezing is gratis. Kaarten kun je hier bestellen.

Datum: 25 november 2019
Locatie: TivoliVredenburg (Cloud Nine) – Vredenburgkade 11, Utrecht
Tijd: 20.00-21.30 uur
Meer informatie is te vinden op de site van Studium Generale

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.