Houtskeletbouw in Alkmaar-Noord

Lezingen

Houtskeletbouw in Alkmaar-Noord

Door: Petra Starink | 07-05-2019

Architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda geven op 15 mei een lezing over ‘de houtskeletbouw in Alkmaar-Noord, een uniek en leerzaam experiment’. De lezing wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Informatiecentrum Alkmaar en vindt plaats in de Pleinzaal van TAQA Theater De Vest in Alkmaar.

Bureau Barzilay+Ferwerda

Architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda zijn afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Samen vormen zij het bureau Barzilay+Ferwerda. Zij zijn gespecialiseerd in de geëngageerde architectuur uit de jaren 70. Op dit moment doen zij onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit die periode.

Houtskeletbouw

Eind jaren ’70 werd er voor het eerst geprobeerd om houtbouw in Nederland te introduceren. In Alkmaar-Noord werd het experimentele plan De Vier Vierkanten van architect Abe Bonnema gerealiseerd als winnaar van een prijsvraag. Het was één van de eerste grotere plannen in houtbouw en daarmee een mogelijke vooruitblik naar de toekomst van de Nederlandse woningbouw.

Experimentele woningbouw

Nu 40 jaar later onderzoeken architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda het plan in het kader van breder onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit de jaren ’70. Zoals De Vier Vierkanten laat zien, zijn de thema’s van de experimenten van toen nu weer actueel. In de lezing vertellen ze wat het stimuleringsprogramma van de overheid inhield en wat het verhaal is achter het plan De Vier Vierkanten in de Horn-Noord, ook wel bekend als ‘het Indianendorp’.

Lezing

De lezing wordt gehouden door Architectuur Informatiecentrum Alkmaar op 15 mei om 20.00 uur.
Locatie: Pleinzaal, TAQA Theater de Vest in Alkmaar.
Meer informatie over de lezing is hier te vinden.

Fotografie: Ruben Ferwerda

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.