Lezing over Guangzhou toren door Mark Hemel

Lezingen

Lezing over Guangzhou toren door Mark Hemel

Door: Petra Starink | 17-01-2017

Mark Hemel van Information Based Architecture geeft op 24 januari een lezing over het ontwerpproces van de Guangzhou toren. De lezing wordt georganiseerd door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar.

Guangzhou toren

In 2004 won IBA de internationale prijsvraag voor het ontwerp van een 600 meter hoge tv-toren in Guangzhou, China. De bouw begon in 2007 en het gebouw werd in 2010 geopend.  De gedraaide vorm of hyperboloïde structuur van de Canton Tower is vergelijkbaar met de door de Russische ingenieur en architect Vladimir Sjoechov in 1910 ontworpen Adziogol Vuurtoren (Oekraïne).

Drie belangrijke elementen daarbij zijn: kolommen, ringen en beugels. De toren heeft 37 verdiepingen en 2 kelderverdiepingen. Op een hoogte van 170 meter begint de “Skywalk”, een spiraalvormige trap in de open lucht die omhoog gaat tot 200 meter. Een overdekte publieke sterrenwacht ligt 449 m boven de grond. Daar weer boven op 488 meter ligt ’s werelds grootste en hoogste openlucht observatiedek. De toren licht op door zevenduizend ledlampen.

Mark Hemel

Ir. Mark Hemel is directeur van Information Based Architecture, met kantoren in Amsterdam en Guangzhou. Hij heeft acht jaar les gegeven aan de Architectural Association in London, aan de Hong Kong University, de Chinese University of Hong Kong, in Goteborg Sweden en aan de TU Delft en Eindhoven in het Environment & Energy Program. Hij studeerde aan TU Delft en de Architectural Association en werkte voor Zaha Hadid in London. In 2003 ontving hij de ‘RIBA Bronze Medal tutor award’ van de Royal Institute of British Architects.

Lezing ‘Supertall’ door Mark Hemel (Information Based Architecture, Amsterdam)
Dinsdag 24 januari om 20.00 uur
Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar
Toegang: 5 euro l vrienden 3 euro
www.aia-alkmaar.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.