Monumentale wederopbouwkunst

Lezingen

Monumentale wederopbouwkunst

Door: Petra Starink | 16-03-2016

In het ABC Architectuurcentrum staat op 23 maart monumentale wederopbouwkunst van kunstenaar Hans Wiesman centraal. Annelies Kers geeft een lezing naar aanleiding van de expositie Sprekende Kleuren. Zij belicht het werk van Wiesman en de samenwerking met stadsarchitect Nico Andriessen.

Betonreliëfs en muurschilderingen

De wederopbouwperiode van de 20e eeuw was de bakermat van veel met kunst verfraaide gebouwen. Kunstenaar Hans Wiesman (1918-1988) heeft in deze jaren in samenwerking met architect Nico Andriessen (1923-1996) verschillende Haarlemse gebouwen verrijkt met tweezijdige betonreliëfs en muurschilderingen. Bekend zijn de monumentale betonreliëfs en muurschilderingen zoals op de voormalige LTS St. Petrus. Hij beschikte als kunstenaar, naast een groot scheppend vermogen, over een ongewone bekwaamheid, kennis en zorg voor de techniek van het handwerk. Zijn onderwerpen waren zeer divers maar mens en dier keerden steeds terug. 

Diverse invalshoeken

Op dit moment zijn er op 3 locaties in Zuid Kennemerland exposities te zien van het kleurrijke werk van Hans Wiesman. Naast de expositie in het ABC laat Museum Haarlem schilderijen zien met als thema muziek en carnaval, en in het Zandvoorts Museum wordt een inkijkje gegeven in het leven van Hans Wiesman. 

Lezing

De lezing op 23 maart wordt verzorgd door Annelien kers. Zij is in 2008 afgestudeerd op het werk van Hans Wiesman. Zij is werkzaam als artistiek coördinator van de Haarlemse Vishal.
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: 7,50 (ABC-vrienden: 5,-)
ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.