Ontwerpen met natuur en water

Ontwerpen met natuur en water

Lezingen
Door: Petra Starink | 14-04-2015

Het Nieuwe Instituut heeft met de projecten Water & Stedenbouw en Natuur & Ruimtelijk ontwerp een nieuwe omgang van de ontwerpwereld met de natuur aan de orde gesteld. De effecten van het veranderende klimaat maken een nieuwe ontwerphouding noodzakelijk waarmee de kwaliteit van leven in de steden wordt verbeterd. Beide langlopende onderzoeken worden afgerond met twee publieke bijeenkomsten en alle informatie is toegankelijk gemaakt in 2 dossiers op de website van het Nieuwe Instituut.

Water & Stedenbouw

Op maandag 20 april wordt in de bijeenkomst ‘Het water en de stad’ de onderzoeksresultaten gepresenteerd. In de 1e workshop stond de vraag centraal wat een nieuwe generatie stedenbouwers kan leren van Cornelis van Eesteren, als het gaat om de omgang met het huidige watervraagstuk. In de 2e workshop deden studenten onderzoek naar het ontwerpproces dat vooraf ging aan de Houtribdijk, een project waar van Eesteren aan werkte.

Lees meer in het dossier Water & Stedenbouw

Natuur & Ruimtelijk Ontwerp

In het onderzoeksproject Natuur & Ruimtelijk Ontwerp is aandacht besteed aan het werk van een groeiende groep ruimtelijk ontwerpers die op nieuwe manieren natuurlijke processen in hun ontwerpen integreren. Deze zogeheten ‘natuur-inclusieve ontwerppraktijk’ is aan de hand van tien voorbeeldprojecten in kaart gebracht en op toepasbaarheid onderzocht. Deze variëren van het oogsten van zonne-energie door de integratie van microalgen in gevels, tot een alternatief ontwerp voor de waddendijken.

In de afsluitende bijeenkomst ‘Ontwerpen met natuur’ op maandag 11 mei presenteren enkele ontwerpers hun oplossingen. Welke kansen en strategieën zien ontwerpers om de natuur in hun projecten te betrekken en welke weerstanden en moeilijkheden ondervinden zij? Sprekers zijn onder meer landschapsarchitect Rik de Visser en architect Piet Vollaard.

Lees meer in het dossier Natuur & Ruimtelijk ontwerp

AAARO

De projecten Water & Stedenbouw en Natuur & Ruimtelijk Ontwerp werden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu in het kader van de ActieAgenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AAARO), het werkprogramma van het rijk op het gebied van architectuur en ruimtelijk ontwerp voor de periode 2013-2016.

Beeld: C. van Eesteren, Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam, 1935,

Het Nieuwe Instituut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.