Richard Sennett over open stad

Lezingen

Richard Sennett over open stad

Door: Petra Starink | 03-01-2018

Socioloog Richard Senett geeft op 25 januari 2018 een lezing op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij zal een pleidooi geven voor de open stad en ingaan op een aantal ontwerpprincipes die aan de basis kunnen liggen van de realisering van dat concept.

Ontwerpen aan de open stad

In zijn nieuwe boek ’Building and Dwelling, Ethics for the City’ dat in april 2018 verschijnt, onderzoekt Sennett de moeizame relatie tussen hoe steden worden gebouwd en hoe mensen daarin leven. Op basis van een uitgebreide rondgang door de geschiedenis en over de wereld, constateert hij dat de gesegregeerde en gecontroleerde ‘gesloten stad’ de wereld inmiddels vrijwel volledig in haar greep heeft. Als alternatief pleit hij voor de ‘open stad’.

Ontwerpprincipes

Als wezenlijk onderdeel van zijn pleidooi heeft Sennett een aantal ontwerpprincipes ontwikkeld voor de realisatie van de open stad. Ontwerpprincipes die ontwerpers uitdagen om te experimenteren met stedelijke vormen die het mensen gemakkelijker maken om in de hedendaagse stad met de onbekende ander samen te leven. Hij zal tijdens de lezing uitgebreid ingaan op deze ontwerpprincipes. Na zijn lezing gaat Sennett in gesprek met Elma van Boxel, Leeke Reinders, Chris van Langen én de zaal, onder begeleiding van Arie Lengkeek.

Richard Sennett

Richard Sennett is hoogleraar Sociologie aan de London School of Economics and Political Science en hoogleraar aan het Department of Sociology van de New York University. Hij werkt voor UN Habitat en heeft veel spraakmakende boeken gepubliceerd.

Datum: donderdag 25 januari 2018
Tijd: 19.30 – 22.30
Locatie: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Voertaal: Engels
Toegang: gratis voor studenten RAvB, € 5,00 voor overige studenten, € 10,00 overige bezoekers
Bestel hier je ticket
Voor vragen [email protected]

Foto: RAvB-Frank Hanswijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.