Rolf Bruggink en Niek Wagemans transformeren

Lezingen

Rolf Bruggink en Niek Wagemans transformeren

Door: Jacqueline Knudsen | 14-03-2016

Transformatie speelt een centrale rol in het werk van Rolf Bruggink (Studio Rolf.fr) en Niek Wagemans (Fabriek van Niek), beiden werkzaam in Utrecht. De transformatie van een koetshuis in de achtertuin van een monumentaal pand aan de Utrechtse Maliebaan tot woning is hiervan een treffend voorbeeld. Materialen uit een belendende gesloopte barak zijn op bijzonder originele en slimme wijze hergebruikt in de nieuwe woning van Bruggink. Ze vertellen over hun werkwijze op 21 maart in de Winkel van Sinkel in Utrecht.

Het originele koetshuis is van binnen geheel geïsoleerd en voorzien van een zwarte betonvloer met vloerverwarming. Oude ramen zijn vervangen met behoud van de originele details. Een vervallen naastgelegen barak keert door volledig hergebruik in nieuwe vorm terug als sculpturaal woonobject, en functioneert zo als ‘donor’ voor de transformatie van het Koetshuis tot droomwoning. Bijzonder hierbij is de door Rolf en Niek gehanteerde methode: niet door middel van tekeningen, maar aan de hand van een maquette wordt al doende de exacte invulling en detaillering van alle onderdelen van de sculptuur van bouwafval bepaald.

Het werk van Rolf en Niek omvat zowel meubels als architectuur, en beweegt zich met name op het grensvlak tussen beide. Vanuit een diepgaande fascinatie voor bestaande objecten en materialen en het hergebruik hiervan, ontstaan verrassende en compromisloze projecten, die getuigen van een fijnzinnig en oorspronkelijk gevoel voor esthetiek.
Rolf Bruggink en Niek Wagemans vertellen beiden over hun eigen werk, om vervolgens dieper in te gaan op hun samenwerking bij het project van het Koetshuis.

In ArchitectuurNL 07 2015 verscheen een artikel over het Koetshuis: House of Rolf.

Maandag 21 maart 2016, 20.30 uur
Entree vrij

Cocktaillounge in  de Winkel van Sinkel Oudegracht 158 Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.