Weizmann House van Erich Mendelsohn, lezing door Tal Eyal

Lezingen

Weizmann House van Erich Mendelsohn, lezing door Tal Eyal

Door: Jacqueline Knudsen | 07-04-2017

Architect Erich Mendelsohn ontwierp en bouwde het Weizmann House in Rehovot, Israël in de jaren 1934-1937 voor Vera en Chaim Weizmann. Chaim Weizmann werd in 1949 verkozen tot de eerste president van de staat Israël. Op donderdag 11 mei 2017 is er in het Nieuwe Instituut in Rotterdam een lezing over het huis en Mendelsohn door architect Tal Eyal, die als adviseur betrokken is bij de huidige renovatie van het huis.

De Duitse architect Erich Mendelsohn was van joodse afkomst en zag zich daardoor in 1933 gedwongen om Duitsland te verlaten. Alvorens zich in 1941 in de VS te vestigen, woonde en werkte hij enige tijd in – toen nog – Palestina. Het woonhuis voor de Weizmanns was Mendelsohns eerste project in Israël. In 1949 werd het de officiële ambtswoning van de president, tot de dood van Weizmann 3 jaar later. Het huis werd na de dood van Vera Weizmann geschonken aan de staat Israël en is in 1978 als museum opengesteld voor publiek. Virtual Tour of Weizmann House

Erich Mendelsohn, verzoener

Mendelsohn (1887-1953) ontwikkelde zich van organisch expressionistisch architect – bekend is o.a. zijn Einsteinturm – tot een modernist. Tussen de functionalisten en de traditionelere architecten nam Mendelsohn een gematigde positie in. Zo sprak hij in 1923 een verzoenend oordeel uit in het heftige debat tussen de Amsterdamse School en de architecten rond De Stijl: “Zeker, het primaire element is de functie, maar functie zonder zinnelijke component blijft constructie. Meer dan ooit sta ik achter mijn verzoeningsprogramma. Beide zijn noodzakelijk, beide moeten aanwezig zijn.”

Lezing Tal Eyal

Tal Eyal richtte in 2004 haar eigen bureau Tal Eyal Architects op, gespecialiseerd in architectuurontwerp en architectuurhistorisch onderzoek. Sinds 2010 is ze werkzaam als adviseur conservering in het Weizmann Institute, en leidt de renovatie van het Weizmann House die dit jaar wordt afgerond.

Film Mendelsohn’s Incessant Visions

Aansluitend op de lezing wordt (o.v.) de film Mendelsohn’s Incessant Visions vertoond, een documentaire van Duki Dror uit 2011 (trailer). Ook is er een presentatie van originele stukken uit het archief van Het Nieuwe Instituut van of met betrekking tot Erich Mendelsohn.
Deze lezing maakt deel uit van de derde lezingentour die Iconic Houses organiseert door sprekers in verschillende Europese musea en museumwoningen uit te nodigen. Eerder waren Henry Urbach, directeur van het Philip Johnson Glass House, en Lynda Waggoner (Fallingwater) te gast.

Lezing in Engels door Tal Eyal
Locatie: Het Nieuwe Instituut Rotterdam
Tijd: donderdag 11 mei 2017 19.30 uur
Toegang gratis

 

Tekst Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.