LIAG wint tender onderwijsgebouw Wageningen

Nieuws

LIAG wint tender onderwijsgebouw Wageningen

Door: Petra Starink | 03-04-2018

LIAG architecten en bouwadviseurs heeft de tender gewonnen voor de nieuwbouw van het derde onderwijsgebouw voor Wageningen University. Het ontwerp wordt in alle opzichten flexibel om in de toekomst te kunnen anticiperen op de veranderende ruimtebehoefte en functiewijzigingen. Het onderwijsgebouw wordt mogelijk in drie fasen gerealiseerd.

Uitbreidingsmogelijkheden

LIAG heeft met extra tussenfases en uitbreidingsmogelijkheden ingespeeld op mogelijk veranderende leerlingaantallen in de toekomst. Voor fase 1 in 2021 zal in eerste instantie een gebouw worden gerealiseerd met een omvang van ca. 7.500 m2. Er is zicht op een ontwikkeling naar totaal 20.000 m2 tot 2035 en verder. In het gebouw zullen naast onderwijsruimtes, kantoren en practicumzalen ook collegezalen en restauratieve voorzieningen komen.

Ontwerp onderwijsgebouw van LIAG

In het ontwerpvoorstel van LIAG worden de kernwaarden en identiteit van de WUR zichtbaar gemaakt. Het motto “improve the quality of life” van de WUR is door LIAG in een duurzaam en gezond gebouw vertaald. Het resultaat is een gebouw met een open en uitnodigende uitstraling met logisch op elkaar afgestemde functiezones: een gebouw dat voor de gebruikers verder geen uitleg nodig heeft.

Aansluiting op gebouw

Het gebouw krijgt een sterk eigen karakter, gekenmerkt door daglicht, overzicht en sterke relaties met binnen-buiten. Het sluit met zijn eenduidige vorm aan bij de overige gebouwen van de gehele campus. Voor de gevels is gekozen voor een integraal concept. Horizontale gevelbanden omsluiten het gebouw en lopen via de atria door van buiten naar binnen. Deze banden hebben verschillende functies uiteenlopend van passieve zonwering, opwekking van zonne-energie en reflectie van daglicht tot diep in het gebouw. De gevel op de begane grond zal transparant uitgevoerd worden om de relatie tussen binnen en buiten te versterken.

Projectteam

Het integraal ontwerpteam bestaat naast LIAG architecten en bouwadviseurs uit Halmos adviseurs (installatieadvies), DGMR (bouwfysica) en Zonneveld ingenieurs (constructie). LIAG architecten en bouwadviseurs is ook verantwoordelijk voor het bouwmanagement gedurende het gehele ontwerptraject en de uitvoeringsfase.

Beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.