Liander Westpoort in gebruik genomen

Actualiteiten, Nieuws

Liander Westpoort in gebruik genomen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-06-2023

In Amsterdam Wespoort is het nieuwe duurzame regiokantoor van netwerkbedrijf Alliander in gebruik genomen. Het door De Zwarte Hond ontworpen regiokantoor met houten constructie, bestaat uit een kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, opleidingen- en parkeergebouw. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en zo min mogelijk van schadelijke stoffen.

Het nieuwe regiokantoor met een oppervlak van 21.000 m² is ontworpen voor 700 medewerkers. In samenwerking met opdrachtgever Alliander, IMd Raadgevende Ingenieurs, Copper8 en DGMR, heeft de architect de duurzaamheidsambities geformuleerd die tot uiting komen in hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit.

Houten constructie

Voor het kantoorgebouw en de opleidingsfaciliteiten is een volledig houten constructie ontworpen die flexibel is en een gezonde werkomgeving creëert. Verder is de constructie van het parkeergebouw demontabel zodat het kan groeien of krimpen al naar gelang de behoefte. De gevels zijn van cortenstaal of weervast staal waarmee het regiokantoor is te bestempelen als ‘veerkrachtig richting de toekomst’.

Qua aanzicht heeft de architect een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes gerealiseerd die als een barcode op het kavel zijn gepositioneerd. Het hoogteaccent ligt daarbij op het kantoorgebouw op de kop dat bovendien zichtbaar is vanaf de A5. Opvallend is verder de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Zo zijn werkgebouwen en opslagruimten met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en samengesmeed tot een robuust geheel. Het eindresultaat roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.

Interieur

In het interieur van het kantoorgebouw creëert het grote atrium met de houten centrale trappen een omgeving die ontmoetingen en interactie stimuleert. Een unieke ‘zwerftrap’ verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor.

Duurzaamheid

De focus op duurzaamheid is onder meer terug te vinden in het feit dat het aardgasvrij is en energieneutraal dankzij 3.435 m2 zonnepanelen en warmte-koude opslag (WKO). Verder is 560 ton aan CO2 is opgeslagen en het hout van de constructie. De rijke beplanting rondom en op de gebouwen (30% van de gevel is vergroend) biedt een leefomgeving voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering van planten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.