Daglicht en warme kleuren in HagaZiekenhuis

Nieuws

Daglicht en warme kleuren in HagaZiekenhuis

Door: Petra Starink | 28-04-2016

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft als eerste ziekenhuis het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat behaald. In het 37.500 m2 grote gebouw bevinden zich het Juliana Kinderziekenhuis, het geboortehotel, het Ronald McDonald Huis en operatiekamers en poliklinieken. De nieuwbouw is een ontwerp van MVSA Architects. In het ontwerp spelen daglicht en warme kleuren een grote rol.

Het HagaZiekenhuis is het eerste ziekenhuis dat met een BREEAM-NL is gecertificeerd. Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het project een belangrijke rol gespeeld. Bij het ontwerpen van het gebouw stonden de patiënt en de medewerker centraal.

Duurzaam en flexibel gebouw

Door het gebruik van een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en LED-verlichting is een gezond, comfortabel en energiezuinig gebouw ontstaan. De constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat toekomstige wijzigingen in het gebouw relatief eenvoudig mogelijk zijn. Daarmee is het ziekenhuis voorbereid op de toekomst. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de beplanting van de tuin die is aangelegd met veel aandacht flora en fauna. Al deze maatregelen hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63% (Excellent).

Maatwerk

Voor de certificering van het HagaZiekenhuis was maatwerk vereist. Met een zogenaamde Bespoke-procedure is dit toch gelukt. Het leidde ook tot specifieke duurzaamheidseisen voor ziekenhuizen. Bijvoorbeeld de uitgangspunten van Planetree. Dit zorgconcept is een vernieuwende manier van zorgen waarbij de patiënt centraal staat. Het zorgconcept richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg.

Warme kleuren en daglicht

Roberto Meyer van MVSA architects: “Om zowel Planetree als BREEAM-NL te faciliteren, moesten wij in de huid van de gebruiker kruipen. Dit heeft geleid tot het gebruiken van warme kleuren, ronde hoeken en vloeiende, zachte overgangen van buiten naar binnen en prachtige, lichte, centrale overdekte binnentuinen. Alle kamers hebben zoveel mogelijk daglichttoetreding, direct aan de gevel of indirect via het atrium.”

Innovatief project

De ontwikkeling van het nieuwe gebouw van het HagaZiekenhuis heeft zich in korte tijd voltrokken. In drie jaar en drie maanden vanaf start van het aanbestedingsproces is het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd, daardoor is het ziekenhuis een uniek en innovatief project. Voor de nieuwbouw werd het consortium VolkerWesselsHaga opgericht, dat zich baseerde op de uitgangspunten van design, build, maintain, waarbij een onderhoudscontract voor twintig jaar werd afgesloten. Dat was nog niet eerder vertoond in de ziekenhuiswereld. “We wilden snel bouwen, maar ook regie op de levenscyclus van het gebouw. Door de bouworganisatie mede verantwoordelijk te maken voor het onderhoud, ligt er vanaf de eerste dag een goede basis voor samenwerking.

Duurzame bouwperiode

In het naastgelegen ziekenhuis is de zorg tijdens de nieuwbouw continu doorgegaan. “Door onze medewerkers, onderaannemers en leveranciers te betrekken bij het proces, weten ze wat er gebeurde en werd ook de bewustwording gestimuleerd. Met toegankelijke handleidingen en introductiefilms werd aan werkers op de bouwplaats duidelijk gemaakt wat wel en niet mocht. Aandacht voor trillingen, geluid en stof waren hierdoor van groot belang. In combinatie met de afvalscheiding, het beperken van energie en waterverbruik en het omgevingsmanagement heeft dit tot een duurzame bouwperiode geleid.

Tijdens het DGBC Seminar ‘Gezondheid in Gebouwen in 2025’ op 18 mei wordt het BREEAM-NL Excellent certificaat officieel uitgereikt.

Foto’s: Michel Kievits

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.