Lichtdieren in wijk Kerckebosch

Nieuws

Lichtdieren in wijk Kerckebosch

Door: Petra Starink | 17-05-2016

De nieuwbouwwijk Kerckebosch in Zeist krijgt een nieuw en speciaal type verlichting, de goboverlichting, waarbij een projector een ‘lichtontwerp’ op de grond schijnt. Voor het ontwerp is begin 2016 een prijsvraag uitgezet onder drie kunstenaars. Lenneke van der Goot won de prijsvraag en haar lichtobjecten met dieren in de hoofdrol zijn vanaf eind deze zomer te zien.

Na een kennismaking met de wijk en research besloot Lenneke de dieren in Kerckebosch in de hoofdrol te zetten. In de veelzijdige natuur van de wijk leven veel dieren zoals de uil, hagedis en de vleermuis. Je ziet ze niet maar ze zijn er wel.

Elk dier wordt in een cirkelvormige projectie afgebeeld, met een andere achtergrondkleur en -patroon. Jurylid Henk van den Bosch van de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving Zeist beoordeelde mede de ontwerpen. Het ontwerp van Lenneke is een vertaling van haar stijl in een lichtontwerp. De ontwerpen vormen samen één geheel maar zijn, door verschil in kleur, patroon en figuratie per projectie uniek, aldus henk van den Bosch.

Entree van de woonbuurt

De ontwerpen worden nu gereed gemaakt en getest met de projectoren. Met de opening van de Kerckeboschlaan (september 2016) krijgt de gobo-belichting op de kop van een woonbuurt een plek.  De snelheid waarmee je de projecties passeert bepaalt de zichtbaarheid van het ontwerp. Je ziet enkel opvallende elementen vanuit de auto of details wanneer je langs loopt. Iedere buurt heeft , zodra het donker wordt, zijn eigen persoonlijke en herkenbare ‘lichtkunstwerk’.

Eén plan voor alle verlichting

De projectverlichting via de UrbanScene projectoren van Philips is één van de onderdelen uit het Lichtplan van Kerckebosch. Het plan geeft richtlijnen en randvoorwaarden voor de verlichting dat past bij Kerckebosch: duurzaamheid met respect voor de natuur. Zo heeft elk deel van de wijk het meest passende licht. Licht en masten zijn op elkaar afgestemd.

Meer informatie is te vinden op kerckeboschzeist.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.