Lichtgekleurde gevelsteen voor uitvaartcentrum Ahaus

Nieuws

Lichtgekleurde gevelsteen voor uitvaartcentrum Ahaus

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-06-2021

In het Duitse Ahaus ontwierp Fourmove Architekten voor de gemeentelijke begraafplaats een nieuw mortuarium en ontwikkelde de plannen voor de renovatie van de aangrenzende kapel. Om de twee panden tot een ensemble te smeden, kozen de architecten aan de gevels de gevelsteen Weimar HS van Hagemeister.

L-vormig ensemble

In 2015 besloot de gemeente Ahaus, dat vlak bij de Nederlandse grens ligt ter hoogte van Enschede, om de kapel van de algemene begraafplaats ingrijpend te renoveren en het kerkhof tegelijkertijd toe te rusten met een nieuw mortuarium. Fourmove Architekten uit Münster tekende voor beide plannen. Het bureau voegde oudbouw en nieuwbouw samen tot een L-vormig ensemble met in de oksel een besloten, ommuurd binnenhof voor de kapel.

Intimiteit en beslotenheid

Als vertrekpunten voor het ontwerp van kapel en mortuarium nam Fourmove: intimiteit en beslotenheid voor de rouwenden, een heldere routing, optimale daglichttoetreding en natuurbeleving. In de kapel realiseerde het architectenbureau dit door de kapel over de volledige langsgevel te oriënteren op een groen binnenhof en toe te rusten met verdiepingshoge raampartijen, die zorgen voor volop natuurlijk licht. Bezoekers zijn door de oriëntering van de kapel verbonden met de buitenruimte en tegelijkertijd beschut tegen inkijk dankzij de gemetselde buitenmuur rondom het binnenhof.

Lichtgekleurde gevelsteen

Voor de gevels kozen de architecten de lichtgekleurde gevelsteen Weimar HS in dunformaat. „Baksteen is een bestendig, duurzaam, en hoogstaand bouwmateriaal. Het oogt vanzelfsprekend en autonoom, wat ons goed bevalt,“ aldus Peer Weber, een van de projectarchitecten van Fourmove.

Metselwerk

De Weimar HS heeft wit-lichtbeige grondtonen en decente zwart-antraciete kolenbrandsporen. Het langwerpige formaat van de sortering onderstreept de lijnvoering van beide gebouwen. Het metselwerk is op verschillende plekken uitgevoerd als horizontale metselwerkreliëfs met terugwijkende en uitkragende banden. Overige materialen, zoals het zink van het felsdak, het vele glas en het eikenhout van de kapeldeur voegen zich harmonieus naar de gevel.

Projectgegevens

Architectuur: Fourmove Architekten Part GmbB, Münster
Opdrachtgever: Stad Ahaus, Afdeling Vastgoed
Baksteen: Weimar HS (handstrich)
Formaat: DF (240 x 115 x 52 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 1.000 m²
Fotografie: Hagemeister/Philip Kistner

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.