Lichtkunst in Eindhoven

Nieuws

Lichtkunst in Eindhoven

Door: Jacqueline Knudsen | 19-10-2011

De gevel van het Stadhuis als een ruw doek dat wordt beschilderd met penseelstreken van licht, een betonnen kolos die transformeert tot gothische kathedraal, ‘vuurvliegjes’ verscholen in blauwe mist die met elkaar communiceren via lichtpulsen, een futuristisch bos van verlichte zuilen, zwevend licht in troebel water. Van 5 tot en met 12 november krijgt de Eindhovense binnenstad een ander uiterlijk door de bijzondere lichtinstallaties van GLOW. Startpunt van de ruim vier kilometer lange lichtroute is het GLOW Café, gedurende het evenement ondergebracht in het voormalige postkantoor op het Stationsplein. Vorig jaar trok het lichtfestival een recordaantal van 250.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

 Waan en werkelijkheid

De zesde editie van het gratis te bezoeken lichtfestival heeft als thema ‘Waan en Werkelijkheid’. Dit heeft lichtkunstenaars geïnspireerd tot verrassend werk, vaak speciaal voor een openbare plek of gebouw bedacht. Sommigen begeven zich met hun installaties op het snijvlak van kunst en wetenschap door met behulp van projecties, lichteffecten en geluid illusies te verbeelden waarbij de waan niet langer te scheiden is van de werkelijkheid. Anderen zoeken de interactie met de toeschouwer op waardoor kunstwerken ontstaan die continu in beweging zijn of waarvan het publiek onderdeel wordt.

Indrukwekkend

GLOW verbindt in de route twee jubilarissen met elkaar, de 55-jarige Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het 75-jarige Van Abbemuseum. Dit wordt tevens gesymboliseerd door een laserstraal die beide instellingen door de lucht aan elkaar koppelt. Een andere jubilaris in de lichtstad is Philips. Het concern is 120 jaar in Eindhoven gevestigd en heeft een groot project van GLOW geadopteerd. In ‘Schoonheid van stagnatie’ zet lichtontwerper Michel Suk een aantal gebouwen en landschapselementen op en rond de campus van de TU/e vol in het licht. Grootschalige installaties veranderen langzaam van kleur of laten patronen zien waarin chaos en orde afwisselend de overhand hebben. Doordat de lichtprogramma’s aan elkaar gekoppeld zijn, ontstaat een indrukwekkend geheel van uitgelichte gebouwen, bomen en water. Het werk sluit hiermee aan bij het thema ‘Leefbare Steden’, waarmee Philips het bevorderen van leefbaarheid in een stedelijke omgeving uitdraagt. Blikvanger in deze uitgestrekte installatie is het gebouw van Kennispoort dat dient als decor voor een coproductie van Michel Suk en componist Bart van Dongen waarin licht en geluid perfect zijn geïntegreerd.

Naast spectaculaire projecties biedt GLOW ook ruimte voor ingetogen werk en experimentele lichttoepassingen. Door basisschoolkinderen, studenten en jonge kunstenaars projecten te laten uitvoeren geeft organisator CityDynamiek aan dat het lichtfestival ook een laboratoriumfunctie kent en dat GLOW een podium biedt voor talent dat zich verder wil ontwikkelen in de lichtkunst.

Deelnemers

Enkele deelnemers van GLOW 2011: AntiVJ, La[bau], Krzysztof Wodiczko, Tomorrow’s Thoughts Today, United Visual Artists, Jacqueline Verhaagen, Tamar Frank, Giny Vos, Studio VOLLAERSZWART, Karasic en Van Gelder, Peter Vink, Wiersma & Smeets, Michel Suk, We Make Carpets, Har Hollands en Kees Bos, Luminarie de Cagna.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.