Linoleumkunstwerk van 1.600 m²

Linoleumkunstwerk van 1.600 m²

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2011

Lawrence Weiner (68) en Liam Gillick (45), conceptueel ontwerpers uit New York, maakten voor een expositie in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen een horizontaal kunstwerk van 1.600 m². Aanleiding voor de expositie is het 111-jarige jubileum van linoleum.

“Het is het grootste kunstproject in België van die aard”, zegt marketing manager Luc Meyts van Forbo Flooring. “Bijzonder is dat het om een horizontale tentoonstelling gaat. Niets hangt er aan de muren, de vloer zuigt alle aandacht naar zich toe. Bovendien is het onmogelijk om het in één oogopslag allemaal te zien. Je moet als het ware over het kunstwerk wandelen om het te beleven.”

Syntaxis
De van origine Britse en Amerikaanse artiesten kregen een volledige museumverdieping ter beschikking. Het werk vormt een combinatie van brede gekleurde banden en een handvol woorden en zinnen in drie talen. “’Een syntaxis van afhankelijkheid’ slaat op de combinatie van het samenspel dat materiaal en tekst ordent tot een kunstwerk (syntaxis) en op de samenwerking van de op elkaar aangewezen kunstenaars (afhankelijkheid)”, verklaren de kunstenaars de reden achter hun idee.

Organisch materiaal
“De kunstenaars kozen zeer bewust voor een organisch materiaal met een rijke traditie”, stelt Luc Meyts. “Linoleum
een industrieel product dat tegelijk een licht nostalgische sfeer van vroegere moderniteit oproept en het perfecte medium en materiaal is voor het materialistische karakter dat het oeuvre van Lawrence Weiner kenmerkt. De materiaalkeuze kant zich resoluut tegen de naoorlogse boom van goedkopere plastic en synthetische materialen van veelal inferieure kwaliteit en opteert voor het duurzame en ‘groene’ natuurproduct linoleum.”

Actueel
Een ander aspect van de expo is dat Forbo Flooring wil bewijzen dat deze eeuweling nog springlevend is. Linoleum is al lang niet meer die vloer die je hoofdzakelijk in elk ziekenhuis terugvindt. “’Een syntaxis van afhankelijkheid’ demonstreert hoe linoleum zich leent tot zeer hedendaagse toepassingen die passen bij elke architectuur en interieurinrichting. De aquajet snijtechnologie en de vele mogelijkheden qua kleur en design creëren talloze ontwerpmogelijkheden tot de meest gedetailleerde reproducties. Door de computergestuurde waterstraal onder zeer hoge druk met een snijbreedte van min. 3 mm konden de kunstenaars voor hun project in het M KHA teksten en vormen zeer precies en feilloos laten snijden uit de linoleum vloerbekleding en ook werken met complexe kleurcombinaties.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.