Little C wint Job Dura Prijs 2020

Nieuws

Little C wint Job Dura Prijs 2020

Door: Petra Starink | 26-05-2021

De winnaar van de Job Dura Prijs 2020 is Little C, een nieuwbouwproject met appartementen, horeca en werkplekken in 15 woontorens aan de Coolhaven in Rotterdam, naar ontwerp van CULD (Complex Urban Landscape Design) en ontwikkeld en gebouwd door TBI ondernemingen J.P. van Eesteren en ERA Contour. De Daan Dura Aanmoedigingsprijs ging naar Dakdorpen. De prijzen werden 25 mei uitgereikt door wethouder Bas Kurvers  (Wonen en Bouwen gemeente Rotterdam).

Thema 2020

De Job Dura Prijs 2020 heeft als thema ‘Wonen: thuis in Rotterdam’. Er is gezocht naar projecten die op een vernieuwende of exemplarische manier voorzien in oplossingen voor de woonopgave van de stad Rotterdam en daarmee op meerdere vlakken inspelen op de verbetering van de leefkwaliteit van haar inwoners.

Lef en volharding van het ontwerpteam en ontwikkelaar

Uit de vijf genomineerden voor de Job Dura Prijs 2020 is Little C gekozen als winnaar. De jury is diep onder de indruk van het lef en de volharding van de ontwikkelaar en het ontwerpteam om op deze locatie een uitzonderlijk ambitieus project te realiseren dat al werd geconcipieerd tijdens de vastgoedcrisis en ondanks de complexiteiten die daaruit voortvloeien toch in staat is gebleken niet in te boeten aan kwaliteit. “Het is de makers van Little C gelukt om kleinschalig, gemeenschappelijk, betaalbaar én aantrekkelijk wonen in hoge dichtheden op sublieme wijze te verenigen en daarbij aansluitend een serieuze upgrading van de omliggende buurt tot stand te brengen”, zo geeft de jury aan.

Hoge ruimtelijke kwaliteiten

De jury roemt de uitzonderlijk hoge ruimtelijke kwaliteiten van het woningbouwproject. Door de zorgvuldige inpassing van de verschillende woontorens op het lastige kavel zijn intieme stegen en pleinen gerealiseerd die uitnodigen tot gemeenschappelijk gebruik. Daarnaast noemt de jury de stedelijke samenhang die wordt gecreëerd met de omgeving. De gekozen architectonische expressie van de bakstenen torens met stalen bruggen en balkons, die niet alleen teruggrijpen op de complexen in de directe omgeving, maar ook doen denken aan de eind negentiende-eeuwse buurtjes van New York, is bijzonder aantrekkelijk. Aansluitend noemt de jury ook de rijkheid aan uiteenlopende woningtypes, de huisvesting van Familiehuis Daniel Den Hoed, de geïntegreerde groenvoorzieningen in en om het complex, en het reeds ontstane buurtgevoel op het maaiveld. Doorslaggevend voor de bekroning van Little C is ook dat het een van de allereerste grootschalige Rotterdamse woonprojecten is waar op grote schaal huurwoningen in het middensegment worden gerealiseerd.

Lees ook het artikel in Bouwwereld nummer 2 van 2021 over materiaalmeester Bastiaan te Poele over de stalen balkonhekken, luchtbruggen en noodtrappen in Little C.

Aanmoedigingsprijs voor Dakdorpen

De jury heeft de Daan Dura Aanmoedigingsprijs toegekend aan Dakdorpen. De jury stelt: “Er is sprake van een tweetrapsraket: men werkt aan het verdichten van de stad door nieuwe woningen toe te voegen op daken van de bestaande gebouwenvoorraad, terwijl de daken tegelijkertijd worden vergroend.” De jury is gecharmeerd van de bevlogenheid van de initiatiefnemers. “Zij representeren een jonge generatie die als gevolg van de huidige woningmarkt in de kou is komen te staan en als antwoord daarop het heft in eigen handen neemt door een systemische verandering te bepleiten. Zij zien daarin geen beperkingen, maar vooral kansen.

Prijs

De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds, opgericht in 1994 ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het bouwbedrijf Dura Vermeer. De winnaar ontvangt een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. De winnaar van de Daan Dura Aanmoedigingsprijs ontvangt een van € 7.500,-.

Fotografie: Sandra Koning, Els van de Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.