Lobby om restauratie pand voormalig vakantieoord

Lobby om restauratie pand voormalig vakantieoord

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-01-2008

De Zonnehal op de Paasheuvel, een voormalig socialistisch vakantieoord op de Veluwe, moet gerestaureerd worden. Dat vinden Agnes Jongerius van het FNV, Vara-voorzitter Vera Keur en voorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA en roepen op tot geldelijke steun om het benodigde bedrag in te zamelen.

Amsterdamse School
De Zonnehal, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, wordt gezien als een symbool van de geschiedenis van de socialistische beweging. Op het terrein van de Paasheuvel gingen de Nederlandse arbeiderskinderen en -jongeren voor het eerst op vakantie.

In 1922 kocht de Arbeiders Jeugd Centrale, AJC, een kale heuveltop in het dorp Vierhouten om daar hun eerste kampeerterrein De Paasheuvel te vestigen. In 1938 werd daar de Zonnehal, in het kader van een werkgelegenheidsproject, door arbeiders samen in elkaar getimmerd.

Rijksmonument
Inmiddels is de Zonnehal een van de drie rijksmonumenten op het terrein van de Paasheuvel en mag vanwege cultuurhistorische waarde niet verloren gaan. Het gebouw is zorgvuldig vormgegeven en juist de houten spantenconstructie is hard aan restauratie toe.

Volgens de Paasheuvelgroep is voor de restauratie een miljoen euro nodig. Het project deed eerder al mee aan het Avro-programma De Restauratie, maar behaalde niet de finale.

Ontwerp
De geheel in hout opgetrokken hal heeft een rechthoekig grondplan met een omvang van acht travee├źn. De hoofdvorm van de hal komt voort uit de inwendige houtconstructie: zeven hoge vakwerk-kniespanten houden het grondoppervlak van de hal vrij van ondersteuningen.

De kniespanten worden gestut door schuin naar buiten geplaatste muurstijlen. De muurstijlen zijn voorzien van kepen t.b.v. de gepotdekselde, eveneens schuine wanden. In de houten wanden zijn enkele bandvensters met meerruits ramen uitgespaard. De topgevels aan de korte zijden hebben een verticale beschieting.

Gevel
In de topgevel aan de voorzijde is een groot bovenlicht vormgegeven als het ware een opkomende zon (halve cirkel) met zonnestralen in de vorm van taps toelopende houten stijlen. De symmetrisch ingedeelde voor- en achtergevel hebben elk drie grote dubbele deuren (de deur in het midden van de achtergevel is dichtgezet).

Het zadeldak watert af via bakgoten. Op zes plaatsen zijn de dakschilden enigszins opgewipt ten bate van lichtkappen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.