LocHal op de shortlist van EU MiesAward

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws, Prijsvragen

LocHal op de shortlist van EU MiesAward

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-01-2022

De zeven leden van de jury die uiteindelijk de winnaar van de EU MiesAward bepalen, hebben onlangs de shortlist met veertig werken vrij gegeven. Werken die de kansen en trends van de hedendaagse architectuur op het Europese grondgebied benadrukken. In de lijst is onder andere de al meermaals bekroonde LocHal Tilburg opgenomen.

De werken op de shortlist zijn verspreid over 18 verschillende Europese landen. 5 daarvan bevinden zich in Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Er zijn 3 werken gebouwd in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Denemarken, Finland, Polen en Portugal hebben 2 werken op de shortlist en Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noorwegen, Roemenië en Slovenië hebben elk 1 werk.

LocHal

De Nederlandse bijdrage betreft de nieuwe openbare bibliotheek van Tilburg van de architectencombinatie CIVIC Architects, Braaksma & Roos, InsideOutside en VDNDP. Deze is gevestigd in de oude LocHal waar vroeger de locomotieven van de NS werden gebouwd. Toen in 2017 de LocHal leeg kwam te staan, heeft de gemeente Tilburg het plan tot op VO-niveau gerealiseerd om hier een nieuwe bibliotheek te maken. Een plek waar de Tilburgers samen kunnen komen.

Het VO is gemaakt door de architectencombinatie van CIVIC Architects (onderdeel van The Cloud Collective), Braaksma & Roos en InsideOutside. CIVIC is daarbij algemeen aanspreekpunt, Braaksma & Roos verantwoordelijk als restauaratiearchitect en InsideOutside als interieurarchitect voor de samenhang exterieur en interieur, alsmede voor de textielarchitectuur. Gebruikers hebben voor het interieur MECANOO als interieurarchitect toegevoegd aan het team. Bureau VDNDP heeft de plannen vanaf VO verder uitgewerkt.

LocHal won al eerder vele prijzen, waaronder de Herengracht Industrieprijs, de World Building of the Year 2019, de BNA Beste gebouw 2019 en de Gulden Feniks.

De vijf finalisten zullen op 16 februari bekend worden gemaakt.

Foto’s: Inside Outside; Peter Tijhuis; Frans Parthesius; Stijn Bollaert

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.