Logeren in Sweets, brugwachtershuisjes Amsterdam

Nieuws

Logeren in Sweets, brugwachtershuisjes Amsterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 07-12-2017

De architecten van Space & Matter transformeren 28 brugwachtershuisjes in Amsterdam tot hotelkamers. Samen vormen de huisjes het SWEETS hotel. De eerste 6 zijn nu beschikbaar voor een bijzondere overnachting.

De wirwar van Amsterdamse grachten en rivieren wordt bijeengehouden door meer dan 1200 bruggen met verschillende constructies. Bruggen openen op verzoek van passerende schepen. Dit industriële waterballet werd voorheen door brugwachters vanuit naastgelegen brugwachtershuisjes bediend. Nadat de bediening de afgelopen jaren werd gecentraliseerd verloren de huisjes hun oorspronkelijke bestemming.

Hergebruik van industrieel erfgoed

Het oudste brugwachtershuisje dateert uit 1673. Daarnaast zijn er voorbeelden van de Amsterdamse School tot aan hedendaagse architectuur uit 2009. SWEETS hotel benadrukt dit bijzondere industriële erfgoed door het exterieur van de huisjes te behouden en het interieur te transformeren tot unieke hotelkamers voor twee volwassenen (kinderen niet toegestaan, 21+).

Zes brugwachtershuisjes

Er zijn op dit moment zes brugwachtershuisjes gereed om gasten te ontvangen: Scharrebiersluis, Nieuwe Amstelbrug, Theophile de Bockbrug, Wiegbrug, Beltbrug en Kinkerbrug. De overige 22 brugwachtershuisjes worden vanaf 2018 gefaseerd opgeleverd.

Initiatiefnemers Amsterdam

SWEETS hotel is een initiatief en co-creatie van de Amsterdamse architecten Space&Matter (o.a. bekend van De Ceuvel, een ecologische, creatieve en sociale hub); projectontwikkelaar Grayfield en Suzanne Oxenaar en Otto Nan, oprichters van het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade

Rotterdam en Leiden

Nog heel veel brugwachtershuisjes staan leeg of komen leeg te staan, maar ideeën zijn er genoeg en er zijn toch al een aantal goede voorbeelden te vinden, her en der in het land. Op www.brugwachtershuisjes.nl is al een groeiend overzicht te vinden. Want terwijl het in Amsterdam nu een ‘hot item’ is, is de herbestemming van brugwachtershuisjes elders in het land al jaren in volle gang, zoals in Rotterdam en Leiden, zie eerder artikel over de toekomst van brugwachtershuisjes.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.