LOKV pui gemeentelijk monument

LOKV pui gemeentelijk monument

Nieuws
Door: Petra Starink | 08-05-2014

Het Utrechts college heeft de pui van het pand Ganzenmarkt 6 aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De LOKV-pui is een ontwerp van de Utrechtse architect Mart van Schijndel. Het is het enige echte voorbeeld van postmoderne architectuur in Utrecht. De gemeente Utrecht bevestigt met dit besluit de cultuurhistorische waarde van het pand en wil de instandhouding daarvan bevorderen.

De Stichting Mart van Schijndel had het college begin dit jaar verzocht om de pui aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. De stichting heeft hiertoe ook een petitie ingediend, ondersteund door diverse – op architectuurgebied deskundige- personen en organisaties. Een online petitie kreeg daarna bijna 1200 steunbetuigingen uit binnen- en buitenland voor het beschermingsverzoek. De Commissie voor Welstand en Monumenten heeft de gemeente geadviseerd om de pui als gemeentelijk monument aan te wijzen. Raymond Bijen, hoofd afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, heeft het stichtingsbestuur laten weten: ‘Met de aanwijzing als gemeentelijk monument van deze pui wordt deze niet alleen als object beschermd, maar draagt dit bij aan de waardering voor en het meer manifest maken van het werk van Mart van Schijndel’.

Mart van Schijndel ontwierp de pui in 1984 toen drie van oorsprong middeleeuwse panden werden samengevoegd en verbouwd zodat het LOKV, het Landelijk overleg Kunstzinnige Vorming, erin gevestigd kon worden. Het pand zelf was al aangewezen als gemeentelijk monument maar dit betrof de restanten van het middeleeuwse Huis Pallaes in het casco van het gebouw.

Petitie tegen dreigende sloop LOKV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.