Lucky Knot knooppunt van verbindingen

Nieuws

Lucky Knot knooppunt van verbindingen

Door: Petra Starink | 26-10-2016

De stalen brug de Lucky Knot van NEXT architects werd een paar weken geleden in de Chinese stad Changsha geopend voor publiek. De brug is ruim 185 meter lang en 24 meter hoog.

Infrastructuur en watermanagement

In 2013 werd NEXT architects benaderd voor een internationale prijsvraag voor een nieuwe brug over de Dragon King Harbor rivier, onderdeel van het snel ontwikkelende ‘New Lake District’ in Changsha. Voor deze opgave sloegen de teams in Amsterdam en Beijing de handen ineen om te komen tot het winnende ontwerp: de Lucky Knot. Het combineren van de expertise in infrastructuur en watermanagement van het Nederlandse team en het doorzettingsvermogen en kennis van de lokale context van het Chinese team was hierbij cruciaal.

Lucky Knot

De brug verbindt meerdere niveaus op verschillende hoogtes (de oevers, de weg, het hoger gelegen park en alle verbindingen daartussen). Door deze verbindingen letterlijk en figuurlijk aan elkaar te knopen, is de uiteindelijke vorm en routing van de brug ontstaan. “De vorm van Lucky Knot is geïnspireerd op het principe van de Möbius ring en refereert aan de Chinese knoopkunst. In deze eeuwenoude Chinese volkskunst staat de knoop voor geluk en voorspoed. De Lucky Knot verbindt, verlicht en vermaakt. De brug biedt uitzicht over de rivier als het Meixi meer, de stad Changsha en het omliggende gebergte. Met een speciale lichtshow met LED-verlichting is de brug onderdeel van de lichtroute langs de Dragon King Harbor rivier.

Bruggen

NEXT architects werkt sinds 1999 aan ontwerp- en onderzoeksprojecten op het gebied van stedenbouw, architectuur, interieur en infrastructuur. Recente projecten van zijn onder meer de Melkwegbrug in Purmerend, de Vleermuisbrug over de Vlotwatering in Monster, de Dafne Schippersbrug in Utrecht, en het Rose Museum in Beijing.

Fotografie: Julien Lanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.